Hirdetés

Brutális robbanás Oroszországban, pánikban mindenki

Garai Kitti portré Garai Kitti

Az orosz hatóságok a legmagasabb, vörös veszélyességi fokozatot hirdették ki a légi közlekedésben, miután a Kamcsatka-félszigeten kitört az egyik legnagyobb és legaktívabb vulkán, a Sivelucs vulkán. 

A KVERT elnevezésű tudományos csoport közleményben számolt be arról, hogy hétfőn éjjel erős robbanásszerű kitörés történt a Sivelucs vulkánon, amely Oroszország csendes-óceáni partvidékén, a Kamcsatka-félszigeten található. A robbanások mintegy tíz kilométeres magasságba lövelték ki a hamut. 

A vulkán aktivitása hatással lehet a nemzetközi és alacsonyan közlekedő légi járatokra - figyelmeztetett a KVERT. A geológusok szerint a vulkántól nagy hamufelhő sodródott 340 kilométerre észak-északnyugati és 240 kilométerre nyugat-délnyugati irányba. Felhívták a figyelmet arra is, hogy bármikor várható akár 15 kilométer magas hamufelhő kilövelése is vulkánból - közölte az MTI.

A hétvégén egyébként az orosz geológusok a félsziget egy másik vulkánja, a Bezimjannij aktivitásáról is beszámoltak, amely szintén tíz kilométeres hamufelhőt lövellt ki magából.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés