Hirdetés

Óriási a baj Oroszországban, leállhat a légiközlekedés

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A légi közlekedésben is gondot okozhat a szakemberek szerint, hogy kitört a Sivelucs vulkán a Kamcsatka-félszigeten, amely 10 kilométeres hamufelhőt lövell a légkörbe.

Mindez hatással lehet a nemzetközi és az alacsonyan közlekedő járatokra is. A geológusok szerint a vulkántól nagy hamufelhő sodródott 340 kilométerre észak-északnyugati, illetve 240 kilométerre nyugat-délnyugati irányba - írja a 24.hu.

A vulkánkitörésekre szakosodott szervezet közleménye szerint hétfőn éjjel erős, robbanásszerű kitörés történt a Sivelucs vulkánon, amely Oroszország csendes-óceáni partvidékén, a Kamcsatka-félszigeten található. A robbanások mintegy tíz kilométeres magasságba lövellték ki a hamut. A csoport felhívta a figyelmet, bármikor várható akár 15 kilométer magas hamufelhő kilövellése is, az orosz hatóságok a legmagasabb, vörös veszélyességi fokozatot hirdették ki a légi közlekedésben.

A hétvégén egyébként az orosz geológusok a Kamcsatka-félsziget másik vulkánja, a Bezimjannij aktivitásáról is beszámoltak, amely szintén 10 kilométeres hamufelhőt lövellt ki magából. Azonban ez az orosz polgári védelem szerint lakott területekre és az idegenforgalomra nem jelentett veszélyt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés