Hirdetés

Autótulajdonosok figyelem, vége az otthoni kocsimosásnak

Nap Híre portré Nap Híre

A vízgazdálkodási törvény (WHG) tiltja a potenciálisan veszélyes anyagok talajvízbe juttatását, emiatt Németországban betiltották az otthoni kocsimosást. A szabály szerint tilos autót mosni füvön vagy kavicsos talajon, még a tulajdonos saját kertjében is.

Németországban még a közelmúltban is azt lehetett látni az utcákban, hogy a helyiek heti rendszerességgel mosták az autójukat a ház előtt vagy a kapubejáróban. Most azonban ezt már nem igazán lehet látni, szinte betiltották az otthoni kocsimosást, ugyanis a vízgazdálkodási törvény (WHG) tiltja a potenciálisan veszélyes anyagok vízbe juttatását. És a kocsimosás során a talajba vegyszeres, olajos víz kerülhet, ami környezetszennyező hatású lehet. 

Az egyes települések szabadon dönthetnek arról, hogy miként hajtják végre a WHG ezzel kapcsolatos követelményét. Az egyetlen döntő tényező az, hogy a felszín alatti víz minél szennyezetlenebb maradjon. A magánterületen történő autómosásnál tehát ki kell zárni annak lehetőségét, hogy a szennyezett víz a talajba szivárogjon. Általános szabály szerint nem szabad autót mosni füvön vagy kavicsos talajon, még a tulajdonos saját kertjében sem - írja az Infostart.

A porszívózás vagy finom polírozás házilag is végezhető, sőt a szélvédő lemosása is engedélyezett, de a mosásért régiónként eltérő mértékű, 25 és 100 ezer euró közötti bírságot kell fizetni.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés