Hirdetés

Riasztást adtak ki egy fájdalomcsillapító miatt: már több ezer ember meghalt

Nap Híre portré Nap Híre

Egy tanulmány szerint már több ezer ember halt meg egy bevált fájdalomcsillapító beszedése után.

Epilepsziás rohamokra görcsoldóként használják, állítólag szorongásoldó hatású és enyhíti az idegi fájdalmat. A pregabalin egy fájdalomcsillapító, és nemcsak az Egyesült Királyságban, hanem Magyarországon is több gyógyszer hatóanyaga, most azonban egy angol tanulmány megkongatta a vészharangot. 

A Sunday Times kutatása szerint csak az elmúlt öt évben mintegy 3400 ember halt meg az Egyesült Királyságban, miután pregabalint szedett. Míg tizenkét évvel ezelőtt még csak kilenc volt a gyógyszerrel kapcsolatos halálesetek száma, addig 2022-re ez a szám már 780-ra emelkedett - írja a TWN. A szer több mellékhatást is okoz, például fejfájást, fáradságot vagy szédülést is tapasztalhat, aki érzékeny, de akár légzési problémák, látászavarok, veseelégtelenség, szívelégtelenség és öngyilkossági hajlam is előfordulhat.

A tanulmány szerint a gyógyszer eufórikus hatást válthat ki és függőséget is okozhat. Az is kiderült, hogy a szer különösen más altatókkal kombinálva járhat végzetes következményekkel, a jelentés szerint megnő az öngyilkosság kockázata, és gyakoriak véletlen túladagolások is.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés