Hirdetés

Sürgős riasztást adtak ki az energiaitalok miatt: különösen nagy veszélyt jelent a gyerekekre

Garai Kitti portré Garai Kitti

Az energiaitalokat fogyasztó gyerekek és fiatalok körében nagyobb a kockázata az öngyilkossági gondolatoknak - derült ki egy új elemzésből. A tudósok megállapították azt is, hogy a magas koffein- és cukortartalmú italok "káros" hatással vannak a gyerekek egészségére és iskolai eredményeire is.

A Public Health Journal című folyóiratban közzétett tanulmányban azt vizsgálták, hogy az energiaitalok hogyan hatnak a gyermekek mentális és fizikai egészségére. Ez a tanulmány kiegészíti az egyre bővülő kutatási anyagot, amely szerint a koffeintartalmú italok számos egészségügyi problémát okozhatnak a gyermekeknél, többek között fej- és gyomorfájástól kezdve egészen addig, hogy "kaput jelentenek" az alkohol felé. 

A tanulmány szerzője, Dr. Shelina Visram elmondta: "Mély aggodalommal tölt el bennünket az a megállapítás, miszerint az energiaitalok pszichológiai zavarokhoz és mentális egészségügyi problémákhoz vezethetnek. Ezek fontos közegészségügyi aggályok, amelyekkel foglalkozni kell". A kutatásban 51 tanulmány adatait elemezték, amelyekben összesen 1,2 millió gyermek vett részt a világ minden tájáról. Kiderült, hogy a fiúk többet fogyasztanak a szénsavas üdítőből, mint a lányok.

A kutatás arra is rámutat, hogy az energiaitalt fogyasztó gyerekek nagyobb valószínűséggel vesznek részt "kockázatos" dolgokban, mint például az illegális drogfogyasztás, erőszak vagy a [fiatal kori] szex. A szénsavas italok fogyasztása emellett gyengébb tanulmányi teljesítményt eredményezhet, valamint alvászavart, szorongást, depressziót okozhat.

A Sun azt írja, egy átlagos, dobozos energiaital ugyanannyi koffeint tartalmaz, mint egy eszpresszó, de a szénsavas üdítők más aktív összetevőket is tartalmaznak, például guaranát és taurint. Felnőttek számára legfeljebb 400 mg koffein napi bevitele ajánlott, de kevés kutatás létezik a serdülők és gyermekek számára tolerálható szintekről. Ráadásul ezek az italok több cukrot is tartalmaznak, mint az NHS által ajánlott napi hozzáadott cukortartalom. 

William Roberts, a Királyi Közegészségügyi Társaság munkatársa is megerősítette, hogy a friss tanulmány újabb bizonyíték arra, hogy az energiaitalok rövid és hosszú távon egyaránt károsítják a gyermekek és a fiatalok fizikai és mentális egészségét. Hozzátette, ezért van szükség arra, hogy az Egyesült Királyság kormánya miharamabb lépjen, és teljesítse a 2019-es kötelezettségvállalását, miszerint 16 éves kor alatt senki sem vásárolhat az országban energiaitalt. 

A miniszterek 2019-ben javasolták az energiaitalok 16 éven aluliaknak történő értékesítésének betiltását, de még nem hajtották végre, azonban számos brit kiskereskedő önként megtagadja, hogy a fiatalok megvásárolhassák ezeket az italokat.

A naphire.hu a minap arról is írt, hogy egy felnőtt ember számára mennyi kávé fogyasztása ajánlott naponta, és hogy egyáltalán mikor szabad meginni a reggeli első kávét

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés