Hirdetés

Súlyos riasztás: újabb e-mailes átverés terjed, te lehetsz a következő

Garai Kitti portré Garai Kitti

A karácsony előtti időszakban egy újabb e-mailes csalás jelent meg, és könnyen előfordulhat, hogy egy óvatlan pillanatban akár te is áldozattá válhatsz. Mutatjuk, mire kell nagyon odafigyelni.

A csalók különösen szeretik az ünnepi időszakot, ugyanis ilyenkor jelentősen megnő az online rendelések száma is, ami lehetőséget biztosít számukra arra, hogy könnyebben átverjék a gyanútlan áldozataikat. Most éppen csomagküldőnek adják ki magukat, az e-mailjükből pedig nagyon nehéz kiszűrni, hogy valójában átverésről van szó. 

A Mirror újságírója arról számolt be, hogy miután online rendelt, kapott egy e-mailt az UPS futárcégtől, amely azt állította, hogy az általa leadott megrendelés késik. Az újságíró gondolkodás nélkül megnyitotta a levelet, melyben már azt írták, hogy a csomagot a tervek szerint még aznap kézbesítik, az UPS-nek már csak arra van szüksége, hogy ellenőrizze a megrendelő a csomagot. A beszámoló szerint az e-mailben az UPS teljes márkajelzése szerepelt, és még a csomagról egy fotót is csatoltak. "Az egész nagyon hitelesnek tűnt. Szerencsére évek óta írok a csalásokról, és közelebbről megvizsgálva a levelet azonnal megszólaltak a vészharangok" - írta.

Az újságíró azt is leírta, mi tűnt fel neki, ami végül lebuktatta a csalókat. Először is, a teljes nevét sehol nem tüntették fel az e-mailben, ráadásul több olyan árulkodó szavakat és felkiáltójeleket is - például kattintson ide!!, még ma!!" - tartalmazott a levél, amit az igazi cégek egész biztosan nem írnának. 

Elmondása szerint annak ellenére, hogy tudta, hogy átverésről van szó, továbbkattintott, hogy meglássa, mi fog ezután történni. Hamarosan megjelent egy hivatalosnak tűnő webhely, amelyben arra kérték, hogy erősítse meg újra a szállítási dátumot, és fizessen érte. Az újságíró figyelmeztetett: ezen a ponton kapják meg a csalók a személyes adatokat, például a nevet, címet, születési dátumot és hitelkártyaadatokat, amelyeket ezután felhasználhatnak arra, hogy például pénzt vegyenek le róla, vagy online vásárolgassanak az engedélyünk nélkül.

A McAfee Labs biztonsági csapata 10 millió online fenyegetésre számít az ünnepi időszakban.

A naphire.hu arról is írt, hogy egy szörnyen veszélyes Disney+ csalás terjed e-mailben, amely képes arra, hogy teljesen lenulláza a bankszámláját. A kiberbiztonsági szakemberek arra figyelmeztették a felhasználókat, hogy azonnal töröljék a gyanús levelet. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés