Hirdetés

Azonnal törölje, ha ilyen e-mailt kap: kiüríthetik a bankszámláját

Garai Kitti portré Garai Kitti

Egy szörnyen veszélyes Disney+ csalás terjed e-mailben, amely képes arra, hogy teljesen lenulláza a bankszámláját. A kiberbiztonsági szakemberek most feltárták, hogy melyik az az üzenet, amire nagyon oda kell figyelni, és azonnal törölni, ha megkapjuk.

Az áldozatok átverésének egyik népszerű módja az adathalászat, amikor egy jól ismert márkának adják ki magukat, hogy készpénz vagy információ átadására csábítsanak. A bűnözők gyakran használnak olyan nagy márkákat - jelen esetben például a Disney+-t -, amelyeket az e-mail felhasználók ismerősnek éreznek, sőt talán még használnak is.

Éppen ezért az Abnormal Security most sürgős figyelmeztetést adott ki egy Disney+ átverés miatt, amely nagyon valóságosnak tűnik és rendkívül veszélyes. A csaló e-mailben még az áldozatot személyesen is megnevezik a csatolt számlázási dokumentumban - írja a Sun

A kiberszakértők szerint ez rendkívül szokatlan - és elég lehet ahhoz, hogy az ártatlan áldozatokat meggyőzzék, hogy adjanak át információkat és akár készpénzt is.

"Ami ezt a támadást megkülönbözteti a többitől, az az elkövetők által alkalmazott személyre szabottság és a részletekre fordított figyelem" - mondta Mike Britton, az Abnormal információbiztonsági igazgatója, aki arra figyelmeztet, hogy még a legéberebbeknek is nehéz lehet kiszűrni ezt a rosszindulatú támadást.

Az e-mailben egy nagy összegű Disney+ számláról érkezik értesítést, és arra kérnek benne, hogy lépjenek kapcsolatba az ügyfélszolgálattal. Az e-mail melléklete tartalmaz egy számlát az áldozat nevével, valamint az összeget, amit ki akarnak fizettetni vele. 

Az e-mail folytatásában az szerepel, hogy ha a fizetést jóváhagyták, további lépésekre nincs szükség. Ha azonban a címzett nem hagyta jóvá a tranzakciót, akkor fel kell vennie a kapcsolatot a "támogató csapattal". Az ötlet az, hogy felhívd az e-mailben szereplő támogatási számot, és itt kezdődnek a dolgok rosszra fordulni, ugyanis a telefonbeszélgetés során olyan érzékeny információkat kell megadni, mint például a banki részletek vagy a bejelentkezési adatok. "Ezeket arra használják majd, hogy csalásos tranzakciókat végezzenek vagy feltörjék az áldozatok fiókjait" - áll a figyelmeztetésben. 

A szakemberek mint mindig, most is hangsúlyozzák: mindig legyünk nagyon óvatosak, ha olyan e-maileket kapunk, amelyben fizetésre szólítanak fel, és soha ne az e-mailben szereplő elérhetőségeken próbáljuk meg felvenni a kapcsolatot az adott vállalattal. Ehelyett mindig a hivatalos weboldalon található számot hívjuk - most például a disneyplus.com weboldalon található számot. Ezután ellenőrizheti, hogy a kapott e-mail valódi vagy hamis.

Felhívták arra is a figyelmet, hogy mindig ellenőrizzük az e-mail címet, illetve hogy a levél tartalmaz-e furcsa formázást vagy helyesírási hibákat. Továbbá arra kértek, hogy soha ne adjunk át telefonon keresztül érzékeny információkat, hacsak nincs biztos tudomásunk arról, hogy hivatalos céges képviselővel beszélünk. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés