Hirdetés

Nagy a baj, újabb magyar településen jelent meg a rettegett kór

Nap Híre portré Nap Híre

Jász-Nagykun-Szolnok vármegye korábban még nem érintett területén mutatta ki a magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma, az érintett állatállományt felszámolják - közölte a hivatal a honlapján csütörtökön.

A közlemény szerint Abádszalókon, mintegy 7 000 példányt számláló fácántelepen az állattartó az állatok étvágytalansága, idegrendszeri tünetei, a megemelkedett elhullás miatt gyanakodott a madárinfluenzára. A Nébih laboratóriuma a  vírus H5N1 altípusát mutatta ki az elhullott állatokból.

A szakemberek az érintett gazdaság körül kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet és meghatározták a 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet. Folyamatban van a betegség megjelenésének okait feltáró járványügyi nyomozás is - írja az MTI. 

A közlemény szerint madárinfluenza-esetek az országban továbbra is elszórtan fordulnak elő. A fennálló megfigyelési körzetek jelentős részét az állategészségügyi hatóság várhatóan e hét során feloldja, ez azonban nem jelenti azt, hogy lazítani lehetne a fegyelmen - figyelmeztet a hivatal.

A baromfiállományok betegségtől való megóvása érdekében továbbra is minden szükséges intézkedést meg kell tenni. Az ágazat és a hatóság közös érdeke a betegség mielőbbi felszámolása és a madárinfluenzától való mentesség visszanyerése - írták.

A naphire.hu még november végén számolt be arról, hogy Békés vármegyében is megjelent a madárinfluenza, majd arról is írtunk, hogy megerősítették, hogy a sertésinfluenza új törzse jelent meg az Egyesült Királyságban.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés