Hirdetés

Kitört a pánik: Újabb rettegett kór jelent meg, itt regisztrálták az első beteget

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Az egészségügyi tisztviselők vizsgálják a sertésinfluenza új törzsének első megerősített esetét az Egyesült Királyságban.

Az A(H1N2)v fertőzést egy észak-yorkshire-i háziorvosi rendelőben végzett rutin influenzaszűrő vizsgálat során mutatták ki. A brit Egészségbiztonsági Ügynökség (UKHSA) szerint az illetőnek légúti tünetei voltak, enyhe betegségben szenvedett, és teljesen felépült a fertőzésből - adta hírül a BBC.

Már vizsgálják, honnan származik a fertőzés és milyen veszélyt jelenthet az emberi egészségre.

A lap kiemelte, hogy a sertésinfluenza-vírusokkal való emberi fertőzések eddig is előfordultak - az elmúlt 20 évben világszerte 50 A(H1N2)v megbetegedést jelentettek. Az Egyesült Államokban augusztusban jelentettek egy esetet.

Az Egyesült Királyságban talált fertőzés az egészségügyi tisztviselők szerint némileg különbözik a sertésinfluenza közelmúltbeli emberi megbetegedéseitől, de hasonló a brit sertésekben lévő vírusokhoz. Mint ismert, legutóbb 2009-ben tört ki sertésinfluenza-járvány.

Az UKHSA közölte, hogy Észak-Yorkshire azon részein, ahol az esetet észlelték, a háziorvosi rendelők és kórházak fokozzák a készültséget. Meera Chand, az ügynökség igazgatója elmondta: "Gyorsan dolgozunk a közeli kapcsolatok felkutatásán, hogy megelőzzük lehetséges terjedés lehetőségét".

"A bevett protokolloknak megfelelően jelenleg is folynak a vizsgálatok, hogy megtudjuk, hogyan kapta el az illető a fertőzést, és hogy felmérjük, vannak-e további kapcsolódó esetek"

- tette hozzá a szakember. Az új egészségügyi miniszter, Victoria Atkins pedig elmondta, a személyt az UKHSA által működtetett "alapos és kiterjedt" szűrési és megfigyelési program keretében azonosították.

Az influenzaszerű tüneteket mutató embereknek azt tanácsolják, hogy kerüljék a másokkal való érintkezést, különösen az idős vagy sérülékeny, súlyos egészségi állapotú emberekkel. 

Christine Middlemiss főállatorvos pedig kiemelte: "Tudjuk, hogy egyes állatbetegségekkel az emberek is megfertőződhetnek, ezért olyan fontosak a magas szintű állategészségügyi, állatjóléti és biológiai biztonsági előírások".

Elmondta, hogy a sertéstulajdonosoknak jelenteniük kell a sertésinfluenza bármilyen jelét az állományukban a helyi állatorvosnak.

Paul Hunter, a Kelet-Angliai Egyetem orvosprofesszora szerint az A(H1N2) nem okoz súlyosabb betegséget, mint az influenza más, általánosan elterjedt típusai.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés