Hirdetés

Nagyon nagy a baj: több évtizede nem látott rettegett kór bukkant fel

Nap Híre portré Nap Híre

Zambiában, amelyet több mint egy évtizede nem látott lépfenejárvány sújt, halálos áldozatokat követel a kolera is - közölték a dél-afrikai ország egészségügyi hatóságai.

 Huszonnégy óra alatt négy ember halt meg kolerában Lusakában, így a betegség áldozatainak száma az év eleje óta hatvannégyre emelkedett az országban. A zambiai nemzeti közegészségügyi intézet szerint negyvenhét halálesetet a fővárosban jegyeztek be, illetve ezerhatszázan fertőzödtek meg az év eleje óta - írja az MTI. 

Az akut hasmenéses fertőzés, amelyet egy baktériummal fertőzött élelmiszer vagy víz fogyasztása okoz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint erősen terjed a kontinensen. Sylvia Masebo egészségügy-miniszter közölte, hogy a kormány klórt oszt a víz tisztítására az érintett területeken, és felszólította a lakosságot, hogy tartsák be a szigorú higiéniai előírásokat.

A WHO néhány napja jelentette be, hogy az afrikai ország újabb, 2011 óta a legsúlyosabb lépfenejárvánnyal néz szembe. Az év eleje óta a kórnak négy halálos áldozata volt, és 700 feltételezett esetet jegyeztek fel.

A betegséget okozó Bacillus anthracis állatról emberre terjed, és a legritkább esetekben potenciálisan halálos kimenetelű. A WHO szerint 26 zambiai feltételezett megbetegedést három orrszarvú teteméből vett hús fogyasztása okozott.

Ahogy arról a naphire.hu is beszámolt, Magyarországon jelenleg tombol az influenzajárvány, és egyre több a covidos is.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés