Hirdetés

Rákot okoz ez a TikTok trend, riadót fújtak a szakértők

Garai Kitti portré Garai Kitti

Egy "veszélyes" TikTok trend növelheti a rák kialakulásának esélyét, figyelmeztettek az angol Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) szakértői.

A kelet-grinsteadi Queen Victoria Hospital Foundation Trust figyelmeztette a nyilvánosságot, hogy veszélyes lehet egy TikTokon terjedő trend. Az influenszerek ugyanis azt népszerűsítik a követőiknek, hogy kerüljék a naptej használatát, hogy a bőrüknek "egészséges lendületet adjanak", vagy akár szándékosan leégessék azt, annak érdekében, hogy begyógyuljanak a bőrükön található aknék - írja a BBC

"Az ehhez hasonló trendnek nemcsak azonnali veszélyt jelentenek, hanem akár egész életre szóló egészségügyi problémákat is okozhatnak" - mondta Sam Orkar, a kórház égési sérülésekkel foglalkozó részlegének klinikai igazgatója, és arra buztította az embereket, hogy vigyázzanak magukra, a bőrükre, és használjanak biztonságosabb kezeléseket a bőrbetegségek kezelésére.

Bár a nyugat-sussexi kórház közölte, hogy nem tapasztaltak az új trenddel kapcsolatos eseteket, figyelmeztetett, hogy azok, akik ezt alkalmazzák, az elkövetkező években láthatják a hatását.

Az egészségügyi hatóság is figyelmeztetett, hogy minél többször égünk le életünk során, az annál inkább növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát. A kórház közleménye szerint évente mintegy 700 bőrrákos beteget látnak el Sussex, Surrey és Kent tartományból, és ez a szám évről évre nő. A melanoma az 5. leggyakoribb ráktípus az Egyesült Királyságban - mondta Orkar.

A Cancer Research UK előrejelzése szerint idén rekordszámú, 20 800 melanomás bőrrákos esetet diagnosztizálnak majd - a 2020-2022 közötti 19 300-as éves átlaghoz képest.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés