Hirdetés

Riaszt a WHO: beavatkozásra van szükség a rákos megbetegedések nagy száma miatt

Nap Híre portré Nap Híre

Hatékony beavatkozásra van szükség Afrikában a rákos megbetegedések nagy száma miatt - figyelmeztetett vasárnapi, a nemzetközi rákellenes világnap alkalmából kiadott közleményében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) afrikai regionális igazgatója.

Matshidiso Moeti kiemelte, a betegséggel küzdő kontinensen nagy összegeket kellene fordítani a megelőzési tevékenységre és az intézkedések ellenőrzésére egyaránt, mert a rák súlyosan veszélyezteti az afrikai emberek megélhetését, valamint jelentősen csökkenti a születéskor várható életkorukat.

Hozzátette, hogy adataik szerint 2022-ben mintegy 882 ezer új megbetegedést regisztráltak Afrikában, amelyből mintegy 573 ezer volt halálos kimenetelű; a mell-, a méhnyak-, a prosztata-, az emésztőrendszeri, valamint a májrák előfordulása a leggyakoribb.

Az igazgató szerint Afrikában az évente regisztrált új rákos megbetegedések száma 2030-ra elérheti az egymilliót, ami azért riasztó, mert az afrikai rákbetegek túlélési esélye csak 12 százalékos, azaz hatszor-hétszer kisebb a magas jövedelmű, jóléti államokban élő betegekéhez képest - közölte az MTI.

Ugyanakkor üdvözölte, hogy ennek ellenére 17 afrikai ország is jelentős előrelépést érhetett el, miután a WHO iránymutatását követve hatékony szűrővizsgálati rendszert vezettek be. Biztatónak nevezte, hogy 28 ország a humán papillóma víruscsalád (HPV) elleni védőoltást is bevezette, aminek köszönhetően a célcsoport mintegy 60 százaléka kapja meg a vakcinát.

A WHO afrikai igazgatója a 2024-es év rákellenes világnapja alkalmából végül arra kérte fel a kormányzati hatalommal bíró vezetőket, hogy előrelátó intézkedésekkel és a kapcsolatépítés révén is tegyenek lépéseket a rákbetegség megfékezéséért Afrikában, aminek első feladataként a szűrővizsgálatokhoz való egyenlő hozzáférés lehetőségének megteremtését jelölte ki.

A naphire.hu arról is írt, hogy drámain nő a rákos megbetegedések aránya a fiatalok körében: Egy új tanulmány szerint az elmúlt 30 évben 80 százalékkal megnőtt az 50 év alattiak körében előforduló rákos megbetegedések aránya. Ma évente  több mint egymillió 50 évesnél fiatalabb ember hal meg rákban, és az előrejelzések szerint 2030-ra további 21 százalékkal nő majd a számuk. A legveszélyeztetettebbek a most negyvenes éveikben járók

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés