Hirdetés

Úgyis Putyin nyeri a választásokat, de vannak, akik nem hajlandóak belenyugodni

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Pénteken megkezdődött az elnökválasztás Oroszországban, de van, ahol nem zajlott békésen a voksolás: szavazófülkék felgyújtásáról is hír érkezett.

Ahogy arról a Naphire.hu is beszámolt, Oroszországban pénteken megkezdődött a elnökválasztás, amelyen hat évre választják meg az ország legfontosabb közjogi méltóságát. Putyin vetélytársa Nyikolaj Haritonov, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja, Vlagyiszlav Davankov, az Új Emberek párt és Leonyid Szluckij, Oroszország Liberális Demokrata Pártja jelöltje. Szluckij és Davankov számára ez az első elnökválasztás politikai pályafutásuk során, Haritonov számára a második, Putyin számára pedig az ötödik. 

Természetesen a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy ismét Vlagyimir Putyin nyer, azonban vannak, akiknek ez nem tetszik. A tudósítások szerint az orosz állampolgárok robbanásszerű akciók sorozatával tiltakoztak a Putyin javára manipulált elnökválasztás ellen, amikor pénteken megkezdődött a szavazás. 

Egy nő állítólag gyúlékony folyadékkal locsolt le egy moszkvai szavazófülkét, majd felgyújtotta azt, és okostelefonjával rögzítette a drámát. A helyi média szerint a tüzet azonnal eloltották, a nőt pedig őrizetbe vették. A hasonló vandalizmus azonban országszerte folytatódott: helyi jelentések szerint egy szavazó a szibériai Hanti Manszi régióban felgyújtott egy szavazóurnát - írja a Daily Mail. 

Szentpéterváron egy nő Molotov-koktélt dobott egy iskolában kialakított szavazófülkére a választási hatóságok szerint, míg az oroszok által megszállt Dél-Ukrajnában robbanószerkezetet robbantottak egy szavazóhelyiségben.

Legalább négy régióban öt ember festéket öntött a szavazóurnákba, egy másikat pedig őrizetbe vettek, mert tűzijátékot gyújtott a szavazóhelyiségben.

Az orosz rendőrség pénteken legalább nyolc embert vett őrizetbe az elnökválasztás első napján a szavazóhelyiségekben elkövetett vandalizmus miatt - közölték tisztviselők. A hatóságok azonban nem árulták el, hogy a tüntetések Vlagyimir Putyin régóta hivatalban lévő vezető ellen irányultak-e, és az állami média jelentése szerint a szavazás "a szokásos módon folytatódik".

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés