Hirdetés

Ez a Putyin egy igazi gavallér: nőnap alkalmából több nőnek is kegyelmet adott

Nap Híre portré Nap Híre

Rendeletben kegyelmezett meg Vlagyimir Putyin orosz elnök 52 elítélt nőnek a március 8-i nemzetközi nőnap alkalmából - közölte a Kreml sajtószolgálata.

"A kegyelmi döntés meghozatalakor az államfőt emberiességi szempontok vezérelték. Mindenekelőtt kiskorú gyermekes nők, várandós nők, valamint olyanok kaptak kegyelmet, akiknek hozzátartozói részt vesznek a különleges hadműveletben" - áll a közleményben.

Az orosz elnök kegyelmezési jogát az orosz alkotmány 89. cikke írja elő. A törvény értelmében az államfői rendeletet a kiadását követő öt munkanapon belül megküldik az érintett régió vezetőjének, a belügyminisztériumnak, a büntetés-végrehajtás területi szervének és a büntetés-végrehajtási intézet vezetőségének.

Oroszországban létezik amnesztiaeljárás is, amely a kegyelemmel ellentétben nem egyéni jellegű.

Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) adatai szerint 2023. január 31-én 433 006 személy töltötte a rá kiszabott szabadságvesztést a büntetés-végrehajtási rendszerben. A Kommerszant című lap szerint 2021 óta nyílt forrásokban nincs naprakész statisztika a fogva tartottak nemi összetételéről és a bűncselekményekről, amelyek alapján elítélték őket - írja az MTI.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés