Hirdetés

Putyin személyesen, dublőr nélkül ment a frontvonalba

Morvay Péter portré Morvay Péter

Az orosz elnök a csecsen háborúban sem alkalmazott hasonmást

Hivatkozás másolása

Régi összeesküvés-elméletet melegített fel az ukrán hírszerzés vezetője, aki szerint Putyin valószínűleg dublőrt küldött maga helyett Teheránba.

Az állítás „bizonyítéka”, hogy Putyin – akiről az a hír járja, hogy Parkinson-kórban vagy halálos rákbetegségben szenved, más feltételezések szerint pedig nemrég önmagát mérgezte meg –- most a szokásosnál gyorsabbnak és éberebbnek tűnt, mint a korábbi nyilvános szerepléseken és felvételeken.

Kyrylo O. Budanov ukrán vezérőrnagy ebből azt feltételezi, hogy Putyint valaki helyettesítette: „Kérem, nézzék meg azt a pillanatot, amikor Putyin kilép a repülőgépből. Egyáltalán Putyin az?”

Putyin Teheránban az iráni és a török elnökkel találkozott. Ez volt az első útja a volt Szovjetunió határain kívülre a februári ukrajnai invázió óta.

A gyanú nem most merült fel először. Putyin körül az évek során különböző összeesküvés-elméletek keringtek, többek között a nyilvánosság elől való megmagyarázhatatlan eltűnései és a fizikai megjelenésében bekövetkezett látszólagos változások miatt. 

Rendszeresen arcfelismerő programokkal elemzik az orosz elnök szerepléseit
Rendszeresen arcfelismerő programokkal elemzik az orosz elnök szerepléseit

Az orosz elnök korábban elismerte, hogy fontolgatta a testdublőrök használatát, de azt mondta, hogy elvetette az ötletet. Idén februárban egy orosz kormánypárti újságíró meg is kérdezte tőle: 

„Ön az igazi Putyin?”

A válasz nem meglepő módon az volt, hogy igen. „Visszautasítottam bármilyen hasonmás gondolatát. Ez a terrorizmus elleni háborúnk legnehezebb időszakában, a 2000-es évek elején történt" - mondta Putyin.

Az elnök szerint az elképzelés az volt, hogy testdublőre az ő nevében lépjen fel a nagy kockázatot jelentő helyeken a nyilvánosság előtt. A csecsenek elleni háború alatt Putyin többször is meglátogatta a frontvonalban harcoló orosz csapatokat.

Az orosz vezető energikus állapotára azonban egyszerűbb magyarázat lehet az, amit William Burns, a CIA vezetője mondott. Szerinte ugyanis

„Putyinnak nincs komoly betegsége, sőt inkább túlságosan egészséges.”

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés