Hirdetés

Szakértő: „Sejthető volt, hogy Prigozsin nem ágyban, párnák között fog meghalni”

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Putyin üzenetet küldött az orosz társadalomnak? – Krausz Tamás történészt, Oroszország-szakértőt, az ELTE professor emeritusát kérdeztük.

Mint arról beszámoltunk, a BBC szerint meghalt Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője, miután szerdán lezuhant a repülőgépe. Egyes források szerint a szerencsétlenségnek a vezéren kívül további kilenc áldozata van. Arról egyelőre csak spekulációk vannak, hogy Putyin bosszúja érte-e utol Prigozsint, sőt hivatalosan még azt sem erősítették meg, hogy az áldozatok között van.

A Naphire.hu Krausz Tamás történészt, Oroszország-szakértőt, az ELTE professor emeritusát kérdezte a történtekről, amelyek gyakorlatilag napra pontosan két hónappal a Prigozsin vezette Wagner-csoport felkelése után történtek.

Krausz Tamás
Krausz Tamás Fotó: MTI

Krausz Tamás szerint sejthető volt, hogy Prigozsin nem ágyban, párnák között fog meghalni, ám hozzátette: időbe fog telni, amíg az elégett repülő roncsai között a halottakat azonosítani lehet, és kiderül, hogy mi történt pontosan – ezt ugyanis ma még nem tudjuk.

Üzenet az orosz társadalomnak?

Hivatkozás másolása

Azt ugyanakkor hozzátette: ez szokott lenni a végkifejlet olyan esetben, amikor egy háborús helyzetben egy katonai ellenzék elkezd megszilárdulni. Ha tényleg Prigozsin halt meg, és tényleg az történt, amit gondolunk, akkor ez egy üzenet az orosz társadalomnak – fogalmazott Krausz Tamás.

Arra a kérdésünkre, hogy mi ez az üzenet, Krausz Tamás azt válaszolta: az orosz vezetés azt üzenetheti az orosz társadalomnak, hogy háborús viszonyok között nincs lázadás, az összetartást aláásó erőket megbüntetik. Ez üzenet lehet a bizniszelitnek, politikai elitnek és a katonai elitnek is – tette hozzá a történész, arra is felhívva a figyelmet, hogy ha nem is merénylet történt, akkor is van ilyen üzenet a történtekben. 

Az orosz vezetés célja a Wagner-felkelés alatt és után az volt, hogy a lázadásból minél kisebb ügyet csináljanak, mert minél kevésbé akartak olyan benyomást tenni, hogy szétesik az orosz politikai-katonai elit – fogalmazott Krausz Tamás. Egy nyilvános bírósági tárgyalás szerinte az orosz elit komoly válságát sugallta volna.

De még nincsenek szilárd tények, a Prigozsin gépével történtekkel kapcsolatban egyelőre feltételezéseink vannak – zárta szavait Krausz Tamás. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés