Hirdetés

Putyin bosszúja utolérte Prigozsint?

Morvay Péter portré Morvay Péter

Mint arról beszámoltunk, tíz halottja van a Moszkvától északra lezuhant magánrepülőgépnek, és Jevgenyij Prigozsin is az áldozatok között lehet.

Az orosz polgári légiközlekedési hatóság szerint Jevgenyij Prigozsin is szerepelt az utaslistán.

Összesen hét utas és három fő személyzet tartózkodott az Embraer típusú repülőgép fedélzetén, amely Moszkvából Szentpétervárra tartott - jelentette a Sky News a TASZSZ hírügynökség alapján.

A repülőgép a hírek szerint a Moszkvától északra fekvő Tver régióban zuhant le.

Az utolsó videó, amelyen Prigozsin megjelent, Afrikában készült
Az utolsó videó, amelyen Prigozsin megjelent, Afrikában készült Sky News

Az index értesülése szerint a Meduza nevű független orosz hírportál úgy tudja, hogy 

Prigozsin magángépét a légvédelem lőtte le. 

Ezt az információt hivatalosan még nem erősítették meg. A TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint a Szövetségi Légiközlekedési Ügynökség vizsgálatot indít az ügyben. Többek között azt is vizsgálják, Prigozsin vajon a gépen volt-e. 

Prigozsin alig két napja osztotta meg első videóbeszédét a júniusi meghiúsult lázadása óta.

A zsoldosvezér - akit a puccskísérlete után Fehéroroszországba küldtek – a felvételen terepszínű ruhában, kezében fegyvert tartva beszél.

A felvételek alapján úgy vélik, hogy Prigozsin Afrikában járt, és arról is beszélt, hogy Oroszország "szabaddá" teszi a kontinenst.

Ez alapján úgy tűnt, hogy Putyin Oroszországból ugyan távol tartja a Wagner-vezért, de Prigozsin ennél súlyosabb büntetést nem kap. 

Most amennyiben megerősítést nyer a halálhíre, ennek az ellentéte derülhet ki: 

az orosz elnök bosszúja drámai módon lecsapott a lázadó volt szövetségesre.

A 62 éves Jevgenyij Prigozsin még a kilencvenes évek elején ismerkedett össze Vlagyimir Putyinnal, aki a volt NDK-ból tért vissza Szentpétervárra.

Bár korábban hosszú börtönbüntetésre ítélték szervezett bűnözésben való részvétel és sikkasztás miatt, kilenc év büntetés után 1990-ben jó magaviselet miatt szabadult.

A gyakran csak „Putyin séfjeként” emlegetett vendéglátóst sokáig az orosz elnök bizalmi emberei közé sorolták.

A ráragadt jelző oka, hogy Prigozsin több olyan étteremnek és vendéglátóipari cégnek volt a tulajdonosa, amely a Kreml számára nyújtott szolgáltatásokat.

Amikor Putyin később Moszkvába került Borisz Jelcin mellé, Ide Prigozsin is vele tartott.

2014. május 1-jén alapította meg a Wagner-csoport nevű félkatonai szervezetet, amelyet egyes szakértők katonai magánvállalkozásként, míg mások zsoldoshálózatként aposztrofáltak.

A létrejötte idején a csoport működése még illegális volt, ennek ellenére akkor is segítette a Donyecki és Luhanszki Népköztársaság oroszbarát szeparatista erőit.

Az ukrajnai háború mellett a szervezet tagjai ott voltak a szíriai és líbiai harcokban és más afrikai polgárháborúkban is.

Prigozsin 2022 szeptemberében nyíltan felvállalta azt, hogy ő alapította a Wagner-csoprotot, mert segíteni akarta az orosz erőket a Kelet-Ukrajnában zajló fegyveres konfliktusban.

A háború során azonban több konfliktusba is keveredett az orosz katonai vezetéssel.

2023. június 23-án azt állította, hogy az orosz hadsereg halálos rakétacsapást mért erőire. Emiatt megfogadta, hogy a végsőkig is hajlandó elmenni az orosz katonai vezetés megbuktatásáért. 

Ezt követően több ezer zsoldosával elindult Moszkva felé, de a lázadást azonban kevesebb mint 24 óra alatt leállította. 

Azóta a hírek szerint Fehérorszországban tartózkodott, de közben egyszer Putyinnal is találkozhatott Moszkvában.

A lázadás utáni első - és a jelek szerint utaolsó - videót két napja tette közzé, amelyet valószínűleg Afrikában készített.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés