Hirdetés

Ha mindenképp politikáról kell beszélgetnie a munkahelyén, most segítünk, hogyan tegye!

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Fogadjunk, hogy olyan emberekkel dolgozik együtt, akiknek a nézetei politikai és érzelmi töltésű kérdésekben - a közelgő amerikai elnökválasztás, az EP-választás, az izraeli-gázai konfliktus, a reproduktív jogok és az éghajlatváltozás, hogy csak néhányat említsünk - erősen eltérnek az Önétől. Ezek bizony kényes témák, de most megmutatjuk, hogyan tud erről úgy kommunikálni, hogy a kecske is jóllakjon, és a káposzta is megmaradjon!

A kérdés az, hogy hogyan tudjuk megakadályozni, hogy az ezekről a forró témákról folytatott beszélgetéseink kisiklassák a jó együttműködésre való képességünket?

Munkaadóknak: az udvariasság és a korlátok felállítása a kulcs

Hivatkozás másolása

A HR-szakértők azt tanácsolják a munkáltatóknak, hogy már most határozzák meg az elvárásokat azzal kapcsolatban, hogy mi elfogadható és mi nem - írja a CNN

„Ismerjék el, hogy a világban feszültségek és erős érzelmek vannak egy-egy kérdés mindkét oldalán. Ezért nyugodtan mondhatjuk az alkalmazottaknak: tudjuk, hogy ez történik, és tudjuk, hogy erős érzései vannak ezzel kapcsolatban” - mondta Christy Pruitt-Haynes, a NeuroLeadership Institute tehetség- és teljesítmény-gyakorlatának globális vezetője.

Ugyanakkor fontos, hogy kijelöljük a határokat. Pruitt-Haynes szerint például egy vezető mondhatja, hogy „mindenkinek joga van a véleményéhez, de nem tűrjük a személyes támadásokat - sem szóbeli, sem fizikai jellegűeket”.

A vezetőknek érdemes emlékeztetniük a munkavállalókat arra, hogy mi számít helytelen viselkedésnek, ha ez szükséges - vélekedik Oliver Brecht, a Workplace Options Consulting Group alelnöke.

A korlátokat felállító vezetőknek be is kell tartaniuk a szabályokat, és ha ez lehetséges, jobb, ha inkább nem foglalnak állást a vitás kérdésekben - ezt már Cindy O'Peka HR-tanácsadó mondja.

Alkalmazottaknak: így őrizze meg a hidegvérét

Hivatkozás másolása

Ha a munkahelyén olyan valakivel kerül beszélgetésbe, aki olyan politikai vagy társadalmi nézeteket hangoztat, amelyekkel Ön egyáltalán nem ért egyet - vagy akár egyenesen sértőnek találja -, számos módja van a civilizált eszmecsere folytatásának vagy az udvarias elhatárolódásnak. Tartson egy kis szünetet és lélegezzen mélyeket: figyeljen arra, hogy belsőleg hogyan reagál arra, ami elhangzik!

„Ha szánunk egy pillanatot arra, hogy felcímkézzük, mit is érzünk valójában, akkor az agyunk érzelmi részéből a logikai részébe helyezzük át a reakciónkat” - mondta Pruitt-Haynes.

A tanácsadók szerint érdemes perspektívába helyezni a kollégánk nézeteit. Tényleg annyira fontosak, hogy hajlandóak vagyunk megkockáztatni a feszültséget azért, hogy megpróbáljuk meggyőzni őket arról, hogy tévednek? 

„Ismerje fel, hogy bár lehet, hogy a véleménye ellentétes az Önével, mi a célja a munkahelyi jelenlétének? Gondolkodjon hosszú távon. Hiszen ugyanannak a munkaadónak dolgoznak” - mondta Pruitt-Haynes.

Ismerje fel a közösségi média hatását az emberek véleményére! Ha Ön vagy kollégája sok információt kap az eseményekről és témákról a közösségi média fiókjain keresztül, a hírfolyamát valószínűleg egy algoritmus diktálja, amely a korábbi használat alapján kiemeli azokat a posztokat, amelyek megerősítik vagy befolyásolják az Ön nézeteit.

„Az embereket az algoritmuson keresztül táplálják. Mindössze az érvelés egyik oldalát hallgatjuk” - mondta Brecht. „Ez ahhoz vezet, hogy kevésbé vagyunk toleránsak, és kevésbé vagyunk tudatában annak, hogy a másik ember honnan jön.”

Ha eszmecserét folytat, mindenképp tegye civilizáltan! Nem kell egyetérteni valakivel, de lehetünk őszintén kíváncsiak a nézeteire. És persze megoszthatjuk, mi hogyan alakítottuk ki a sajátunkat.

Ne feledje azt sem, hogy előfordulhat, hogy nem értünk egyet valamiben a másikkal, de ennek nem kell azt jelentenie, hogy semmiben nem értünk egyet - tanácsolják a szakértők.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés