Hirdetés

Vészesen fogy az idő: ezt még sürgősen meg kell tenni a választás előtt

Nap Híre portré Nap Híre

Már csak egy hét áll az önkormányzati és európai parlamenti választáson jogerősen nyilvántartásba vett jelöltek és jelölőszervezetek rendelkezésére, hogy bejelentsék delegáltjaikat a szavazatszámláló bizottságokba.

A június 9-ei választáson a több szavazókörös településeken minden szavazókörben működik szavazatszámláló bizottság (szszb), minden településen helyi választási bizottság (hvb) - amelyek közül az egy szavazókörös településen működők az szszb feladatait is ellátják -, a vármegyékben területi választási bizottság (illetve Budapesten a Fővárosi Választási Bizottság) - ezeket együtt tvb-knek nevezik -, továbbá országos hatáskörrel és illetékességgel a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

A választási bizottságok választott és megbízott (delegált) tagokból állnak. A szavazatszámláló bizottságok választott tagjait a 2022-es országgyűlési választás előtt választották a képviselő-testületek, míg a hvb-k és tvb-k választott tagjairól 2023 őszén a képviselő-testületek, illetve a vármegyei közgyűlések döntöttek - írja az MTI. 

A további tagokat a június 9-ei választáson induló, jogerősen nyilvántartásba vett jelöltek és jelölőszervezetek bízhatják meg.

A jelölőszervezeteknek, független jelölteknek alapvető érdekük, hogy valamennyi választási bizottságba delegáljanak tagot, mivel így saját megbízottjaikon keresztül győződhetnek meg a választás tisztaságáról, ellenőrizhetik azt és részt vehetnek a jogviták eldöntésében.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés
Hirdetés