Hirdetés

Polgárháború és népirtás fenyeget az Egyesült Államok közvetlen közelében

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Egy befolyásos haiti bandavezér kedden arra figyelmeztetett, hogy a fővárost, Port-au-Prince-t elborító káosz polgárháborúhoz és "népirtáshoz" vezet, ha Ariel Henry miniszterelnök nem mond le. Az AFP riportja.

A "Barbecue" néven ismert Jimmy Cherizier kemény megjegyzései azután hangzottak el, amikor Henry gépe nem tudott visszatérni Haitira, mivel az ország legnagyobb repülőterét támadás érte, a szomszédos Dominikai Köztársaság pedig megtagadta a miniszterelnök gépétől a leszállási engedélyt.

Henry - akinek korábbi ígérete szerint februárban kellett volna lemondania és új választásokat kiírnia, de ezt éppen a fegyveres bandák fokozódó aktivitására hivatkozva nem tette meg - a múlt héten elhagyta az országot, amikor az ország nagy részét ellenőrző fegyveres bűnbandák összehangolt támadást indítottak a leváltására.

Barbecue bandavezér ultimátuma

Hivatkozás másolása

"Ha Ariel Henry nem mond le, ha a nemzetközi közösség továbbra is támogatja őt, akkor polgárháborúba sodródunk, amely népirtáshoz fog vezetni" – mondta újságíróknak Cherizier, egy volt rendőrtiszt, akit az ENSZ szankciókkal sújtott az emberi jogok megsértése miatt.

"Haiti vagy paradicsommá válik, vagy pokollá mindannyiunk számára. Szó sem lehet arról, hogy a nagy szállodákban élő gazdagok egy kis csoportja döntsön a munkásnegyedekben élő emberek sorsáról" - tette hozzá a 46 éves „Barbecue”.

Eközben a rettenetes földrengés az erőszak sújtotta karibi ország újabb súlyos válságba sodródott, a haiti fővárosban lévő Toussaint Louverture nemzetközi repülőtéren lövöldözés miatt több járatot törölni kellett. A CDN dominikai hírcsoport szerint a Henryt szállító repülőgéptől megtagadták a beutazást a szomszédos Dominikai Köztársaságba.

Kedd este a közeli Puerto Rico kormányzói hivatalának szóvivője megerősítette, hogy a miniszterelnök repülőgépe - legalábbis rövid időre - leszállt ott. "Nem tudom, hogy még Puerto Ricóban van-e" - mondta Sheila Anglero az AFP-nek telefonon.

A Jovenel Moise elnök 2021-es meggyilkolása óta hatalmon lévő Henrynek februárban kellett volna lemondania, de ehelyett az új választások megtartásáig hatalommegosztási megállapodást kötött az ellenzékkel.

Kedden egy fegyveres banda megtámadott egy rendőrakadémiát a fővárosban, ahol több mint 800 kadétot képeznek. A támadást az erősítés megérkezése után sikerült visszaverni - közölte Lionel Lazarre, a haiti rendőrszakszervezet képviselője. A zavargások miatt 250 kubai rekedt Port-au-Prince-ben, miután járataikat törölték - közölte a Sunrise Airways havannai irodája.

"Amikor fel akartunk szállni a gépre, észrevették, hogy a gépen egy golyó ütötte lyuk van" - mondta az AFP-nek egy 34 éves kubai utas névtelenséget kérve WhatsAppon.

Cherizier, aki a "G9 család és szövetségesei" néven ismert bandák csoportját vezeti, azt Francois "Papa Doc" Duvalier-t tartja példaképének, aki az 1960-as és 70-es években kegyetlen brutalitással uralkodott Haitin. Azt mondta, hogy a fegyveres bandák ártalmas tetteket követtek el, de "hiszem, hogy a társadalomnak meg kell bocsátania nekik, és össze kell fognia egy új Haiti érdekében".

A miniszterelnök ENSZ-missziót szeretne

Hivatkozás másolása

A haiti tisztviselők hónapok óta nemzetközi segítséget kérnek a túlterhelt biztonsági erők számára, mivel a bandák a városok után a vidéken élőket is fenyegetik.

Henry legutóbb Kenyába utazott, hogy az ENSZ által támogatott többnemzetiségű rendőri misszió bevetését szorgalmazza, amely segítene országa stabilizálásában, amikor a leváltására irányuló kísérlet megkezdődött. Távollétében a bandák két Port-au-Prince-i börtönt is lerohantak, és a támadásoknak tucatnyi halálos áldozata volt, több ezer rab pedig megszökött.

"Megmutatják nekünk, hogy a rendőrség nem számít" - mondta újságíróknak Bertony Junior Exantus, a Port-au-Prince-i Delmas negyed lakója, aki elmenekült az erőszak elől. Legalább 15 000 ember hagyta el a közelmúltban a főváros legsúlyosabban érintett részeit - mondta Stephane Dujarric, Antonio Guterres ENSZ-főtitkár szóvivője.

Az ENSZ helyszínen tartózkodó munkatársai is korlátozottan tudnak mozogni az országban, így nincs pontos képük az erőszak áldozatainak számáról - mondta Dujarric New Yorkban újságíróknak.

A kormány rendkívüli állapotot és éjszakai kijárási tilalmat hirdetett, az ENSZ Biztonsági Tanácsa pedig szerdára zárt ülést tűzött ki. Port-au-Prince keddre teljesen megbénult, de az előző napok összecsapásai után csendesebbnek tűnt, bár néhány utcát továbbra is elbarikádoztak a lakosok.

Néhány közlekedési eszköz újraindult, és az üzletek is kinyitottak, de az üzletek, bankok és benzinkutak előtt hosszú sorok kígyóztak. Washingtonban a Külügyminisztérium ismét nyugalomra szólított fel, bár egy szóvivője nem kívánt nyilatkozni Haiti miniszterelnökének hollétéről.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés