Hirdetés

Hasi fájdalomra és lázra panaszkodott, undorító dolgot találtak a nő agyában

Nap Híre portré Nap Híre

Az orvosok is megdöbbentek, ez volt az első ilyen eset a világon.

Egy jellemzően szőnyegmintás pitonokban élősködő fonálférget távolítottak el egy ausztrál nő agyából egy műtét során tavaly januárban; ez volt az első ilyen eset a világon - írja az MTI egy tanulmányra hivatkozva.

A nyolc centiméteres fonálféreg (Ophidascaris robertsi) még élt és ficánkolt, amikor eltávolították a 64 éves nő agyából.

Sanjaya Senanayake, a tanulmány egyik szerzője egy közleményben hangsúlyozta: a világon először bukkantak Ophidascarisra emberben, és tudomásuk szerint korábban még nem találtak ilyen férget emlős agyában.

A kutatók szerint az élősködő lárvája növényi közvetítővel juthatott az Új-Dél-Walesben, egy tóvidéken élő nő szervezetébe. Az asszony új-zélandi spenótot gyűjtött, amelyen vélhetőleg a parazita petéjével szennyezett pitonürülék volt.

A nő hasi fájdalomtól és hasmenéstől, állandó száraz köhögéstől, láztól és éjszakai izzadástól szenvedett. Emellett feledékenységet és depressziót tapasztalt, ami miatt az orvosok MRI-vizsgálatot végeztek rajta, és végül megtalálták a fonálférget.

Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés
Hirdetés