Hirdetés

40 éve nem volt ekkora baj, de ez jó befektetés lehet 2023-ban

Morvay Péter portré Morvay Péter

Baljós jelek: az 1980-as évek elején látott szintre süllyedt az amerikai hozamgörbe, a jelenséget akkor mély recesszió követte. Néhány tipp arra, mit tehet a pénzével, aki befektetésen gondolkodik, mielőtt elérkezik a még nagyobb baj.

Hogyan lehet befektetni recesszió idején? – teszik fel sokan aggódva a kérdést.

Az xtb.com befektetési oldal összegyűjtötte a lehetőségeket és azokat a kulcsfontosságú szabályokat, amelyek megvédik a pénzét a gazdasági összeomlás következményeitől.

Legfontosabb alapelvként kiemelik, hogy nem szabad olyan pénzt befektetni, amely a mindennapi, alapvető kiadásokhoz szükséges. 

„Alapszabály, hogy az ember mindig rendelkezzen pénzügyi tartalékkal – ideális esetben készpénzben.” 

Viszont akinek van megtakarítása, jól teszi, ha nem várja meg, amíg az infláció megtépázza az értékét.

Recesszió idején a tőzsdén nagy hullámzások fordulhatnak elő
Recesszió idején a tőzsdén nagy hullámzások fordulhatnak elő

A befektetések egyik alapelve a diverzifikáció, vagyis, hogy ne tegyünk fel mindent egy lapra. Az olyan kockázatos eszközök, mint a kriptopénz, csak a portfólió kisebbik hányadát jelenthetik, hiszen itt – ahogy erről mi is írtunk – egyetlen óra alatt minden elúszhat

Fontos továbbá az időzítés is, hiszen egy piacra akkor érdemes belépni, ha az a jövőben várhatóan emelkedni fog. A szélsőséges ingadozás szakaszában azonban nem érdemes belevágni egy piacba, jobb befektetési döntéseket lehet meghozni nyugalmasabb időkben. 

Harmadik szempont a fokozatosság, ugyanis ha kisebb részekre osztjuk fel a befektetésünket, és azt időben elosztva kötjük le, azzal is csökkenthetjük az ingadozással járó kockázatot, de érdemes így is felkészülni a kedvezőtlen fordulatokra, ezért acélidegekre is szüksége van egy befektetőnek.

És mi a helyzet a befektetési eszközökkel recesszió idején? 

Recesszióbiztos részvények

Hivatkozás másolása

Érdemes olyan vállalatokat keresni, amelyek védettek az ingadozásokkal szemben, mint például egészségügy, az alapvető fogyasztási cikkek gyártói vagy a közüzemi szolgáltatások területén. Ezek szolgálataira ugyanis az embereknek válság idején is szükségük van.

Van még néhány ágazat, amelyek egyértelműen profitáltak az elmúlt évek nehézségeiből, például a világjárványból. Ilyen az informatika, a kommunikációs szolgáltatások és egyes média- és szórakoztatóipari részvények, mivel a bezártság miatt megnövekedett a videójátékok iránti kereslet, valamint a főbb streaming szolgáltatásokra is nagyobb figyelem irányult.

Mi a helyzet az arany befektetéssel?

Hivatkozás másolása

Az aranyat gyakran „biztonságos menedékhely”-nek nevezik, nem alaptalanul. Mint arról írtunk, az arany a magyar celebek körében is igen népszerű. 

De ennek is van kockázata. Válság esetén azonban nagyon sokan értékesítik az aranyban vagy más nemesfémben őrzött befektetéseiket, mivel ezeket nagyon könnyű pénzzé tenni, és emiatt a pandémia alatt meredeken esett azok ára. 

De ma már lehet kereskedni egyéb árucikkekkel, például olyan nyersanyagokkal, mint a kőolaj vagy a réz, amelyek ára elég jól előre jelezhető. Recesszió idején ezek esnek, fellendülés idején emelkednek. 

Bárhogy is kalkulál valaki, érdemes előre feltérképezni a lehetőségeket, és ha szükséges szakértő bevonásával dönteni.

Szakértők szerint az ingatlan- és kriptovaluta befektetésekkel érdemes kivárni és figyelni, hogyan mozog a piac. A kriptónál nagy átalakulás van jelenleg, tisztul a közeg, míg az ingatlanok értékét a recesszió igencsak legyalulhatja.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés