Hirdetés

Lelövési engedélyt kért a Pentagon egy furcsa repülő tárgyra

Morvay Péter portré Morvay Péter

Az amerikai hadsereg egy kínai kémballont észlelt az Egyesült Államok északi része felett, a Pentagon kilövési parancsot kért az elnöktől, azonban ezt nem kapták meg.

„Az amerikai kormány azonnal cselekedett, hogy megvédje az érzékeny katonai bázisokat” - mondta Pat Ryder dandártábornok, a Pentagon szóvivője az NBC Newsnak.

Legutóbb a CIA rendelt el riasztást, miután kiderült, hogy Kína órák alatt feltörheti az összes titkosítást. A pekingi kormány ennél magasabbra is tör, miután kderült Kína gyarmatosítaná a Hold legértékesebb régióit.

A műhold felvételekkel amúgy Pekingnek is meggyűlt a baja, miután kiderült, Kínában hatalmas a baj az elszabadult Covid-járvány miatt. 

A magaslégköri kémberendezés kiemelten érzékeny régiót igyekezett megfigyelni, ezért Lloyd Austin védelmi miniszter összehívta a magas rangú katonai és védelmi vezetők, köztük Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke és Glen VanHerck tábornok, a NORTHCOM/NORAD parancsnoka találkozóját.

A kínai léggömböt átrepült az Aleut-szigetek felett, és Kanadán keresztül Montanába. 

Kínai kémballon az amerikai Montana állam felett
Kínai kémballon az amerikai Montana állam felett NBC News

A Pentagonban felmérték a lehetséges válaszlépéseket, és végül Joe Biden elnökkel egyeztetve úgy döntöttek, hogy 

nem semmisítik meg a kínai kémléggömböt, 

mivel a lezuhanó törmelékek veszélyeztetik a földön tartózkodó emberek biztonságát és védelmét.

A Pentagon szóvivője szerint a léggömb a magassága miatt nem jelent veszélyt a polgári repülésre.

A tisztviselő elmondta, hogy az amerikai hadsereg továbbra is szorosan figyelemmel kíséri, és továbbra is fenntartja a ballon kilövésének a lehetőségét.

Ennek érdekében F-22 Raptorokat és AWACS felderítőgépeket küldtek a kémberendezés további útvonalának megfigyelésésre.

Az ilyen típusú tevékenység nem példa nélküli, mert Kína már korábban is küldött ilyen léggömböket a sztratoszférában, de a különbség ezúttal az, hogy a léggömb a szokásosnál tovább marad az Egyesült Államok felett.

A sztratoszféra 10.000 méter feletti magasságban kezdődik a Föld felszíne felett, és mintegy 45.000 méterig terjed. Ebben a sávban mozog a kínai eszköz. 

A berepülés egy olyan időpontban történik, amikor megnövekedett a feszültség az Egyesült Államok és Kína között.

Csütörtökön a Pentagon bejelentette, hogy megerősíti az amerikai katonai jelenlétet Tajvan közelében, és tervezi a Fülöp-szigeteken állomásozó amerikai katonák számának növelését. 

Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés
Hirdetés