Hirdetés

Kína gyarmatosítaná a Hold legértékesebb régióit

Morvay Péter portré Morvay Péter

NASA igazgatója szerint Kína arra törekszik, hogy kisajátítsa magának a Holdat.

„Jobb, ha vigyázunk” 

– mondta Bill Nelson a POLITICO-nak adott interjújában, aki figyelmeztetett arra, hogy az Egyesült Államoknak nincs sok veszíteni való ideje.

Mint arról írtunk, Donald Trump nemrég még feljebb emelte a lécet, és azt ígérte, hogy újraválasztása esetén amerikai űrhajóst küldene a Marsra.

A NASA azonban most a Hold miatt aggódik inkább.

„Peking megvetheti a lábát a Holdon, és megpróbálhatja uralni a felszínének nyersanyagokban leggazdagabb helyeit.”

A következő két évben eldőlhet, hogy ki kerül előnybe a Holdért folytatott űrversenyben
A következő két évben eldőlhet, hogy ki kerül előnybe a Holdért folytatott űrversenyben

Az Egyesült Államok és Kína között egyre élesebb az űrverseny a Holdért, és 

a következő két évben eldőlhet, hogy ki kerül előnybe.

„Nem kizárt, hogy miután tudományos kutatás ürügyén berendezkednek egy térségben, azt mondják: 'Maradjatok távol, mi itt vagyunk, ez a mi területünk'".

Nelson emlékeztetett arra, hogy Kína a földi térségben is ezt a terjeszkedési stratégiát követi.

Példaként a Dél-kínai-tengert említette, ahol a kínai hadsereg támaszpontokat létesített vitatott hovatartozású szigeteken.

A NASA nemrég fejezte be a 26 napos Artemis I küldetését, amelynek során a személyzet nélküli Orion űrkapszula megkerülte a Holdat. 

Ez a sikeresnek tartott küldetés előkészítette azt, hogy Amerika újra űrhajósokat juttasson a Hold felszínére, és megkezdje az állandó emberi jelenlét kiépítését, a tervek szerint már 2025-ben.

Közben Kína is egyre gyorsítja az űrprogramját, és célul tűzte ki, hogy az évtized végére „taikonautákat” (a szó az asztronauták mandarin nyelvű változata) juttat a Holdra.

Az elmúlt néhány évben Peking egy sor robot leszállóegységet és holdjárművet indított kőzetminták gyűjtésére, köztük elsőként sikerült eljutniuk a Hold túlsó oldalára is. 

Emellett Hold körüli pályára állítottak egy műholdat és 2021-ben egy járművet küldtek a Marsra is.

Az amerikai hadsereg amiatt is aggódik, hogy Peking olyan űrrendszereket fejleszthet, amelyek veszélyeztethetik az amerikai műholdakat.

„Könnyen lehet, hogy utolérnek és felülmúlnak bennünket” - mondta Nina Armagno altábornagy, az amerikai Űrhaderő parancsnoka, miután Kína már tízedik legénységet indította a Shenzhou űrállomásra. 

„Lenyűgözően gyors a fejlődés, amit elértek”.

A NASA egyes veteránjai is növekvő aggodalommal figyelik a folyamatot.

Terry Virts ezredes, a Nemzetközi Űrállomás és a Space Shuttle egykori parancsnoka szerint, ha a kínaiak infrastruktúrát építenek ki a Holdon, akkor megakadályozhatják például mások számára a kommunikációt. 

A verseny tétje az is, hogy melyik nagyhatalom éri el először a legjobb területeket a Holdon. Az égitest déli pólusán például csak három olyan hely van, amely a jelenlegi tudásunk alapján alkalmas a vízgyűjtésre.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés