Hirdetés

Pentagon: űrháborút provokál Putyin, kiadták a tűzparancsot

Morvay Péter portré Morvay Péter

Az amerikai védelmi minisztérium figyelmeztette az oroszokat, ha célba veszik a magánműholdakat, azonnali válaszcsapást kockáztatnak.

A Pentagon értékelése szerint az orosz-ukrán konfliktus kiterjedhet a világűrre, miután Oroszország tisztában van azzal, hogy 

amerikai kereskedelmi műholdak segítik Ukrajnát.

Mint aról beszámoltunk, egy amerikai geostratégiai szakértő szerint Putyin az űrből készítheti elő az atomcsapást Ukrajna ellen.

A pentagon február végén arra is figyelmeztetett, hogy óriási veszélyben vannak a nukleáris kódok is, ami miatt bekövetkezhet a legrosszabb.

Washington Post emlékeztet rá, hogy magáncégek szerepe a háború kitörése óta nagy mértékben megnőtt a világűrben is. Eddig nem volt tisztázott azonban, hogy ha támadás ér stratégiai fontosságú civil műholdakat, az minek minősülhet.

A washingtoni kormányzat most egyértelművé tette, hogy ugyanolyan ellenséges lépésnek tekintené ezeket, mintha katonai célpontokat érne támadás. 

Az amerikai Űrhaderő (Space Force) egyre több olyan rendszert használ, amelyeket eredetileg polgári felhasználásra fejlesztettek ki, de katonai célokra is alkalmaznak. 

A 2022 végén kiadott Nemzeti Védelmi Stratégia szerint "fokozzák az együttműködést a magánszektorral a kiemelt területeken, különösen a kereskedelmi célú űriparral”. 

Ilyen terület például a nano műholdak alkalmazása, amelyek valós idejű űrfelvételeket szolgáltatnak az ukrajnai harctérről, 

és ezzel lehetővé teszik a csapatmozgások nyomon követését, a károk felmérését és a hírszerzési információk megosztását.

Az olyan kommunikációs rendszerek pedig, mint Elon Musk SpaceX Starlink konstellációja, fenntartották az internetet egy olyan időszakban, amikor Ukrajna infrastruktúrája megtizedelődött.

A SpaceX rakéta szállítja az űrbe a Starlink műholdakat
A SpaceX rakéta szállítja az űrbe a Starlink műholdakat Yahoo

Oroszország azonban nyílt katonai kihívásnak tekinti ezeknek a rendszereknek az alkalmazását.

Konsztantyin Voroncov, az orosz külügyminisztérium védelmi osztályának igazgatóhelyettese a magánüzemeltetésű műholdak növekedését 

"rendkívül veszélyes tendenciának nevezte, amely túlmutat a világűrbeli technológiák ártalmatlan használatán, és amely a legutóbbi ukrajnai fejlemények során vált nyilvánvalóvá".

Voroncov figyelmeztetett, hogy „az úgynevezett civil infrastruktúra legitim célpontjává válhat a megtorlásnak”.

Ez azt jelenti, hogy Oroszország akár megelőző csapást is mérhet a Starlink konstellációra és más kereskedelmi műhold hálózatokra.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés