Hirdetés

Pentagon: Óriási veszélyben a nukleáris kódok, bekövetkezhet a legrosszabb

Morvay Péter portré Morvay Péter

Az amerikai kormány sürgős intézkedéseket akar bevezetni a mesterséges intelligenciát alkalmazó katonai rendszerek védelmére.

Az elmúlt időszakban a technológiai fejlesztés új lehetőségeket nyitott meg fegyveriparban is, de ez fokozott veszélyekkel járhat együtt. 

Mint arról beszámoltunk, egy januárban megjelent vizsgálat szerint az új kvantumszámítógépek segítségével Kína órák alatt feltörheti az összes titkosítást.

A mesterséges intelligencia felelősségteljes katonai alkalmazásáról szóló politikai nyilatkozat szerint a a nemzeteknek átláthatónak kell lenniük a technológiájuk alapjául szolgáló alapelveket, továbbá magas szintű szabványokat kell bevezetni ezek ellenőrzésére - írja összefoglalójában a wired.com.

A mestersége intelligenica más területen is bizarr fejlesztés irányába halad. 

A nyilatkozat azt is kimondja, hogy a nukleáris fegyverek használatával kapcsolatos döntéseket 

kizárólag embereknek kell meghozniuk. 

Ez utóbbi feltétel lehet a biztosítéka annak, hogy nem következhet be akár robotok által véletlenül kiváltott nukleáris csapás, és az sem, hogy külső hackertámadás kövezetében kerülnek illetéktelen kezekbe az atomkódok.

Az amerikai hadsereg nukleáris kódjait az elnöki megbízott hordozza
Az amerikai hadsereg nukleáris kódjait az elnöki megbízott hordozza

Az ún. autonóm fegyverrendszerekkel kapcsolatban az amerikai katonai vezetők garantálni szeretnék azt, hogy a halálos erő alkalmazásával kapcsolatos döntések meghozatalában az emberi szereplő továbbra is "benne marad". 

A Pentagon által 2012-ben kiadott és idén frissített hivatalos irányelv azonban ezt nem írja elő.

Az autonóm fegyverek nemzetközi betiltására tett kísérletek eddig nem vezettek eredményre. 

A Nemzetközi Vöröskereszt és olyan kampánycsoportok, mint a Stop Killer Robots (Állítsuk meg a gyilkos robotokat) az ENSZ-ben megállapodásra törekedtek, de néhány nagyhatalom - az Egyesült Államok, Oroszország, Izrael, Dél-Korea és Ausztrália - nem volt hajlandó elkötelezni magát.

Ennek egyik oka az, hogy a Pentagonban sokan úgy látják, hogy a mesterséges intelligencia fokozott alkalmazása a hadseregben - a nem fegyveres rendszereken kívül is - létfontosságú - és elkerülhetetlen. 

Azzal érvelnek, hogy a tiltás lelassítaná az amerikai hadsereg fejlődését, és hátrányos helyzetbe hozná technológiáját az olyan ellenfelekkel szemben, mint Kína és Oroszország. 

Az ukrajnai háború megmutatta, hogy az olcsó, egyszer használatos drónok milyen gyorsan előnyt jelenthetnek egy konfliktusban. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés