Hirdetés

Patkányürülék, poloskadarabkák, egérszőr: sok élelmiszerben megtalálhatók

Garai Kitti portré Garai Kitti

Igen, jól olvasta. Sokunk kedvenc étele tartalmazhat olyan dolgokat, amikről idáig valószínűleg nem is tudtunk. Pedig könnyen előfordulhat, hogy a reggeli kávénkban egérürülék is megtalálható, de egy népszerű mogyoróvaj is tartogat meglepetéseket, abban például bogárdarabkák és patkányszőr lelhető fel. És a csoki? Nos, igen, az utolsó tábla csoki, amit megevett, lehet, hogy 30 vagy annál is több rovardarabkát tartalmazott. 

Az élelmiszer-hibáknak nevezett feldarabolt élőlények és ürülékük az élelmiszer-alapanyagok termesztésének és betakarításának szerencsétlen melléktermékei - írja a CNN.

"Gazdaságilag kivitelezhetetlen olyan nyers termékeket termeszteni, betakarítani vagy feldolgozni, amelyek teljesen mentesek a nem veszélyes, természetben előforduló, elkerülhetetlen hibáktól" - közölte az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal. Mindez azt jelenti, hogy ezzel a tudattal együtt kell élnünk, és nincs mód arra, hogy megszabaduljunk az összes olyan élőlénytől, amely az élelmiszer-feldolgozási láncban megfordulhat. 

Mi mindenről nem tudunk még?

Hivatkozás másolása

A CNN végigvette egy egész napi étkezés összes elemét és részletesen leírta, hogy kedvenc termékeink milyen undorító meglepetéseket tartogatnak.

Reggeli során előszeretettel fogyasztunk kávét, tejet, gyümölcsöt. Nos, rossz hírünk van: lehet, hogy mostantól egész másképp fogsz tekinteni ezekre a termékekre. Az FDA engedélyezi, hogy az őrölt kávébabok kilónként átlagosan 10 milligramm vagy annál több állati ürüléket tartalmazzanak. A kávébabok 4-6%-a rovarfertőzött, de akár penészes is lehet. 

És miközben a reggeli tojásodra fekete borsot szórsz, próbálj meg nem gondolni arra, hogy minden teáskanálnyi mennyiséggel több mint 40 rovardarabkát eszel meg, egy kis rágcsálószőrrel együtt. A gyümölcsök pedig... nos, a közönséges gyümölcslegyek (muslincák) a szántóföldtől a betakarításon át az élelmiszerboltig bárhová eljuthatnak. A feldolgozók csapdába ejthetik őket, vagy a hűtőkocsikban megfagynak, de akár a te otthonodban is kiköthetnek.

Aztán jöhet ebédre egy mogyoróvajas-lekváros szendvics? Remek választás, ugyanis a mogyoróvaj az egyik legjobban ellenőrzött termék az FDA listáján: átlagosan 100 grammonként, egy vagy több rágcsálószőr és 30 (vagy annál több) rovardarabka megengedett benne. Egy mogyoróvajas szendvicsbe általában két evőkanálnyi mogyoróvaj kerül, ami azt jelenti, hogy körülbelül nyolc rovardarabkát és egy icipici rágcsáló-mocskot tartalmaz.

Sajnos nem minden ennyire ellenőrzött egyébként. Az almavaj 100 grammja átlagosan négy vagy több rágcsálószőrszálat tartalmazhat, és körülbelül öt egész rovart. És akkor az ismeretlen számú apró atkákról, levéltetvekről nem is beszéltünk. Emellett az almavaj akár 12%-os penésztartalommal is rendelkezhet. A meggylekvár sem sokkal jobb, az akár 30%-ban is penészes lehet, a feketeribizlilekvár esetében pedig 75%-ról beszélünk. 

Uzsonnára egy kis rágcsálnivaló? A CNN cikke szerint egy 226 grammos arany mazsola, amit sokan előszeretettel fogyasztanak uzsonnaidőben, 35 gyümölcslégypetét, valamint 10 vagy több egész rovart (vagy az ezeknek megfelelő fejet és lábat) tartalmazhat.

Munka utáni levezetésképpen egy kis Bloody Mary koktél? Nos ezután a cikk után nem biztos, hogy ezt fogja választani. Egy 414 mililiteres Bloody Maryben lévő paradicsomlé akár négy kukacot és 20 vagy annál is több gyümölcslégy-petét is tartalmazhat. Ha pedig gyümölcsös koktélt iszol, csak arra figyelj, hogy a sok bárban használt konzerv citruslevek legálisan öt vagy több gyümölcslégy- vagy más légytojást tartalmazhatnak poharanként (valamivel kevesebb, mint 250 milliliter).

A gyümölcslevek sem teljesen tiszták. A sárgabarack-, őszibarack- és körte italok legfeljebb 12%-ban tartalmazhatnak penészes gyümölcsöt.

Máris megérkeztünk a vacsorához. Tudta, hogy minden 450 grammos spagetti 450 rovarrészt és kilenc rágcsálószőrszálat tartalmazhat? A paradicsomkonzervek, a paradicsompaszta és az olyan szószok, mint a pizzaszósz, valamivel kevésbé szennyezettek, mint a koktélban lévő paradicsomlé. Az FDA csak körülbelül két kukacot engedélyez egy 450 grammos konzervben.

A 100 grammos gombakonzervekre átlagosan 20 vagy annál is több, bármilyen méretű kukac juthat, a csemegekukorica-konzervben pedig kukorica fülféreg két vagy több lárvája lapulhat. A fagyasztott vagy konzerv spenótban átlagosan 50 levéltetű, tripsz és atka lehet. 

A főzéshez gyakran használt fűszereink is tele vannak szétmarcangolt rovarokkal. A zúzott oregánó például 10 grammonként 300 vagy annál is több rovardarabot és körülbelül két rágcsálószőrt tartalmazhat. A paprika 25 grammonként akár 20% penészgombát, körülbelül 75 rovardarabot és 11 rágcsálószőrt tartalmazhat.

És ha azt hitte, ez csak egy rossz vicc, akkor rossz hírünk van: sajnos minden, amit leírtunk, igaz.

Hivatkozás másolása

"Az élelmiszergyártóknak vannak minőségbiztosítási munkatársai, akik folyamatosan mintát vesznek a csomagolt, késztermékből, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy nem kerül bele semmi olyan, ami ellenkezik a szabályokkal" - mondta Ben Chapman élelmiszerbiztonsági szakember, az Észak-Karolinai Állami Egyetem agrár- és humán tudományok professzora, aki azt is részletezte, hogy néha kézzel ellenőrzik az élelmiszereket. "Kivesznek 10 zsákot, és megpróbálják kirázni, hogy mi lehet benne, majd meggyőződnek arról, hogy az FDA küszöbértékei alatt van-e a "finomságok" száma.

Chapman elmondása szerint ha túl sok nem oda való dolgot találnak egy élelmiszerben, akkor még átdolgozzák azt, esetleg kifőzik az undorítóságokat belőle, vagy lekaparják a rovaros részeket.

A szakember beszélt arról is, hogy bár gusztustalan, hogy rovarokat tartalmaznak az ételeink, ám az egészségünk veszélyeztetésétől nem kell tartani. Szerinte sokkal veszélyesebb, amikor kő-, fém-, műanyag- vagy üvegdarabok kerülnek az élelmiszerekbe, amikor az a feldolgozórendszerbe kerül. Chapman szerint minden élelmiszert röntgensugaraknak és fémdetektoroknak vetnek alá, mert ha ezek a darabkák átcsúsznak a rendszeren, akkor az emberek valóban megsérülhetnek.

Szintén sokkal veszélyesebbek az olyan, élelmiszerrel terjedő betegségek, mint a szalmonella, a lisztéria és az E. coli, amelyek súlyosan megbetegíthetik az embert, sőt, akár halálos kimenetelűek is lehetnek.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés