Hirdetés

Pánik és rettegés: hamueső hullik az égből, kitört a Marapi vulkán

Nap Híre portré Nap Híre

Kitört vasárnap az indonéziai Szumátra szigetén található Marapi vulkán, amely fölött három kilométer magas füstoszlop kígyózott a helyi hatóságok beszámolói szerint.

Esetleges áldozatokról, illetve károkról egyelőre nem voltak jelentések. A hatóságok három kilométeres körzetben lezárták a térséget.

A hamueső időközben elérte az Agam körzetet, ahol az égbolt emiatt egy időre elsötétedett. A lakosokat felszólították, hogy maradjanak otthon.

A Bisnis.com hírportál a katasztrófavédelmi hivatalra hivatkozva közölte, hogy a kitörés időpontjából 70 túrázó volt a tűzhányón, s mentőegységeket indítottak, hogy biztonságos helyre vigyék őket - közölte az MTI. 

Előzetes mérések szerint a 2981 méter magas vulkán kitörése öt percig tartott - mondta Abdul Muhari, az országos katasztrófavédelmi hatóság szóvivője.

"További kitörések folyamatban vannak" - tette hozzá Hendra Gunawan, a vulkáni és geológiai katasztrófák mérséklésére létrehozott ügynökség (PVMBG) szakembere. Mint mondta, a Marapi tevékenysége január óta fokozódott.

Indonézia a kontinentális lemezek ütközése mentén kialakult, úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, ahol igen gyakoriak a földrengések és vulkánkitörések. Indonéziában nagyjából 130 aktív vulkán található.

A naphire.hu arról is írt, hogy egy vulkánkitörés megváltoztatta az általunk eddig ismert világtérképet: világ legújabb szigete emelkedett ki nemrég a Csendes-óceánból, a japán Iwo Jima sziget partjainál.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés