Hirdetés

Hogy micsoda? Egy vulkánkitörés megváltoztatta az általunk eddig ismert világtérképet

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A világ legújabb szigete emelkedett ki nemrég a Csendes-óceánból, a japán Iwo Jima sziget partjainál.

A japán meteorológiai ügynökség (JMA) a CNN-nek elmondta, hogy a még el nem nevezett sziget egy tenger alatti vulkánkitörés következtében jött létre. Hozzátették, az óceánból való kiemelkedését az ország tengeri védelmi erői által készített november 1-jei felvételek alapján dokumentálták.

A felvételeken látható, hogy a kisebb vulkánkitörés sötét hamufelhőt bocsátott ki az aprócska sziget fölé, amely az Ogasawara-szigetlánc része.

A JMA egyébként a tavalyi év óta regisztrálja a vulkáni tevékenységet a térségben, de a Tokiói Egyetem Földrengéskutató Intézete megerősítette, hogy a szigetet létrehozó kitörés október 30-án történt.

Setsuya Nakada, a Tokiói Egyetem vulkanológus professzora a héten a Japan Timesnak elmondta, hogy a magma már jó ideje gyűlt a víz alatt, mielőtt végül a felszínre tört.

A sziget mintegy 1200 kilométerre délre fekszik a japán szárazföldtől, és egy kilométerre Iwo Jimától, attól a szigettől, ahol a második világháború leghevesebb csendes-óceáni csatái zajlottak. Az amerikai tengerészgyalogosok az ott állomásozó japánok tízezrei ellen harcoltak egy olyan csatában, amelyben több mint 7000 amerikai és 22000 japán katona vesztette életét.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés