Hirdetés

Tényleg távol tartja az orvost napi egy alma? A szakértő válaszol

Garai Kitti portré Garai Kitti

Egy egészségügyi szakértő most felfedte az igazságot a gyümölcsök általános egészségére gyakorolt hatásáról.

"Napi egy alma az orvost távol tartja" - valószínűleg már mindenki hallotta ezt a mondást a szüleitől gyermekkorában, azonban most annak jártak utána, hogy mennyire valós ez az állítás. Will Bulsiewicz gasztroenterológus a New York Postnak elárulta, az alma valóban rendkívül jótékony hatással van az általános közérzetre. 

Bulsiewicz azt mondta, az alma nagyszerű rostforrás, emellett "őrült" mennyiségű fitokemikáliát - olyan növényi eredetű vegyület, amely segít megelőzni a krónikus betegségeket - is tartalmaz. Hozzátette, a fitokemikáliák gyógyító tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek segítenek megvédeni bizonyos betegségekkel, akár rákos megbetegedésekkel szemben is. 

Az alma a probiotikumok kiváló forrása is - mondta, hozzátéve, hogy az emberekhez hasonlóan a növényeknek is van mikrobiomjuk. Az alma mikrobiomja segíti az almát abban, hogy egy kis virágból kifejlett gyümölccsé váljon.

Mint mondta, egyetlen alma körülbelül 100 millió baktériumot hordoz, a tudósok pedig úgy vélik, hogy az ételeinkből származó mikrobák kölcsönhatásba lépnek a bélrendszerünkben lévő mikrobákkal. Végül kifejtette, hogy minden almafajtának megvannak a maga egyedi tulajdonságai, de a rostok, a fitokemikáliák és a mikrobák mind hozzájárulnak az általános emberi egészséghez.

Az alma tényleg távol tartja az orvost?

Hivatkozás másolása

"Az alma nem jelent mindenre megoldást; a kiegyensúlyozott étrend és az egészséges életmód döntő fontosságú összetevője az általános egészség megőrzésének" - mondta Lauren Manaker dietetikus, hozzátéve, hoggy az alma a megelőzés, és az  egészségmegőrzés hasznos összetevője. Megjegyezte azt is, hogy "a legtöbb amerikai nem fogyasztja naponta az ajánlott gyümölcs- és zöldségadagokat, így az alma beiktatása az étrendbe segíthet ennek a célnak a teljesítésében". Az Amerikai Szív Szövetség napi négy-öt adag gyümölcsöt és zöldséget ajánl. 

Bár az almának megvannak a maga előnyei, Courtney Coe dietetikus szerint csak egy "darabja a kirakósnak, amikor egy erős, kiegyensúlyozott, tápláló étrend kialakításáról van szó". "Napi egy alma elfogyasztása nem fog ártani, de tápláló étrend nélkül nem biztos, hogy olyan jót tesz, mint gondolnánk" - mondta Coe, aki hangsúlyozta:  "Fontos, hogy a fehérjét, a gyulladáscsökkentő zsírokat, az összetett szénhidrátokat, a gyümölcsöket és a zöldségeket naponta beépítsük az étrendünkbe, mivel az egyes élelmiszercsoportok tápanyagprofiljai eltérőek, és együttesen működnek a legjobban".

Természetesen minden a mértékletességről szól, és arról, hogy milyen más ételeket fogyasztunk gyakrabban. "Ha erősen feldolgozott ételeket fogyasztasz, vagy a hét legtöbb napján rendszeresen fogyasztasz sütit és chipset, akkor nem biztos, hogy távol tartod az orvost, még akkor sem, ha időnként bedobsz egy-egy almát" - mondta Melanie Murphy Richter dietetikus és neurotáplálkozási szakértő. "Ha tudatosan választod a legtöbbször a teljes értékű, tápanyagban gazdag ételeket, és rendszeresen az almát választod egy kevésbé tápláló nassolnivaló helyett, akkor mindenképpen hozzájárulsz az egészségesebb táplálkozáshoz, az egészségesebb testhez, és valószínűleg összességében kevesebb orvoslátogatáshoz" - tette hozzá.

Korábban a naphire.hu írt arról is, hogy az alvásban is segíthetnek a gyümölcsök. "Bizonyos gyümölcsök gyulladáscsökkentő tulajdonságaiknak – a melatoninnak és a káliumnak – köszönhetően támogatják a jobb alvást" - állítja egy alvásszakértő. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés