Hirdetés

Rendkívüli állapotot hirdettek, borzalmas erdőtüzek pusztítanak Oroszországban

Nap Híre portré Nap Híre

Nagy kiterjedésű erdőtüzek pusztítanak Oroszország távol-keleti részén, Jakutföldön - hivatalos nevén a Szaha Köztársaságban -, ami miatt rendkívüli állapotot hirdetett a térségben a moszkvai illetékes hatóság.

A rendkívüli helyzetek minisztériumának közlése szerint több mint 331 ezer hektáron ég az erdő, körülbelül 1500 tűzoltót vezényeltek ki több mint száz tűzfészek oltására.

Ajszen Nyikolajev, Szaha Köztársaság vezetője a Telegramon azt írta, hogy a rendkívüli állapotot Moszkva a jakutföldi vezetés kérésére vezette be. Meggyőződését fejezte ki, hogy ennek köszönhetően hatékonyabban tudnak az erdőtüzek ellen küzdeni - írja az MTI.

Dmitrij Szadovnyikov jakutföldi kormányfőhelyettes kiemelte, hogy vasárnap még 138 tűzeset volt Jakutföldön 510 ezer hektáron, hétfőre ezek száma 107-re csökkent, és 331 ezer hektárt érintett. Jelezte, hogy a tüzek túlnyomó többsége nehezen megközelíthető, egyben távoli területeken lángol, így a jakutföldi lakosokat egyelőre nem veszélyeztetik.

Korábbi közlések szerint Oroszországban tüzek keletkeztek a kínai határnál lévő amuri területen és a Bajkál-tó térségében, továbbá az ország középső része is érintett. Az Északi-sarkvidéken keletkezett tüzek hatalmas füstfelhőt okoztak az elmúlt hetekben, ez sok várost is beborított. Jelenleg a legtöbb tűz az északkeleti országrészben pusztít, ahol nagy kiterjedésű erdős területek vannak.

Az Európai Unió Copernicus Légkörfigyelő Szolgálatának (CAMS) múlt csütörtöki jelentése szerint a mostani jakutföldi tüzek magasabb hőmérsékletűek a korábbiaknál, ezenfelül a helyzetet súlyosbítja, hogy a szokásosnál kevesebb csapadék hullott a területen. A CAMS adatai szerint a hőmérséklet jelenleg hét fokkal a hosszú távú átlag felett van a szokatlanul száraz időjárás mellett.

Az orosz légi erdővédelmi szolgálat (Avialeszoohrana) előrejelzése szerint az erdőtüzek továbbterjedhetnek az erős szél és a szárazság miatt.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés