Hirdetés

Hatalmas sokk érte az orosz kémek gyerekeit: csak a Moszkvába tartó gépen tudták meg az igazat

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A Nyugat és Oroszország között létrejött legnagyobb fogolycserét követően csütörtökön hazatért orosz kémházaspár gyermekei csak a Moszkvába tartó repülőn tudták meg állampolgárságukat.

Fotó: MTI/EPA/Szputnyik pool/Kirill Zikov

Artem Viktorovics Dultsev és Anna Valerevna Dultseva egy Szlovéniában élő argentin házaspárnak adták ki magukat, amikor ott börtönbe kerültek.

Gyermekeik egy szót sem beszélnek oroszul, és nem tudták, ki Vlagyimir Putyin elnök, azt kérdezték szüleiktől, hogy ki köszöntötte őket érkezésükkor - közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Összesen 24, hét különböző országban bebörtönzött fogoly cseréje történt meg Oroszország és Nyugat között, ami a hidegháború óta a legnagyobb ilyen jellegű esemény volt - írja a BBC.

Tizenhatan orosz börtönökben fogva tartott nyugati foglyok voltak, nyolcan pedig az Egyesült Államokban, Norvégiában, Németországban, Lengyelországban és Szlovéniában fogva tartott orosz foglyok. Köztük volt a Wall Street Journal riportere, Evan Gershkovich is.

A négytagú orosz családot szívélyesen fogadták, Dultseva és lánya virágot és meleg ölelést kapott Putyin elnöktől.

"Buenas noches" - mondta az elnök a kémek gyermekeinek, miközben spanyolul köszöntötte őket.

Mint arról az argentin média beszámolt, a házaspár María Mayer és Ludwig Gisch néven volt ismert, és 2017-ben argentin útlevelükkel érkeztek Szlovéniába.

A férj álnéven induló informatikai céget hozott létre, a feleségnek pedig online művészeti galériája volt.

A család Ljubljanát használta bázisként, és csak 2022-ben tartóztatta le a szlovén rendőrség a házaspárt kémkedés vádjával.

A nagyszabású fogolycsere előtt a házaspár tagjait egyenként 19 hónap börtönbüntetésre ítélték, miután szerdán bűnösnek vallották magukat a kémkedés vádjában. Tekintettel azonban 2022-es letartóztatásukra, letöltött idővel szabadlábra helyezték őket, és elrendelték, hogy hagyják el Szlovéniát - adta hírül az Associated Press.

Csak csütörtökön, a nagyszabású orosz-nyugati fogolycsere során adták vissza a Kreml-kémeket és gyermekeiket Oroszországnak.

Az Argentínában született 11 éves Szófia és a 8 éves Gabriel élete ezután megváltozott, és csak akkor tudták meg, hogy oroszok, amikor a repülőgép elindult Ankarából a vnukovói repülőtérre - közölte a Kreml.

"A beépített ügynökök gyermekei tegnap megkérdezték a szüleiket, hogy ki üdvözölte őket" - mondta Peszkov, hozzátéve: "Azt sem tudták, hogy ki az a Putyin".

A Kreml szóvivője szerint a beépített ügynökök így dolgoznak, "ilyen áldozatokat hoznak a munkájukért és a szolgálatuk iránti elkötelezettségükért".

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés