Hirdetés

Rendkívüli hír: történelmi fogolycsere keretében szabadulhat az Oroszországban fogvatartott újságíró

Virág Sára portré Virág Sára

Törökországban zajlott le az utóbbi évek legnagyobb fogolycseréje Oroszország és a Nyugat között: sajtóinformációk szerint az egyik érintett fél Evan Gershkovich, a Wall Street Journal újságírója. 

A fogolycseréről a Bloomberg számolt be a helyzetet közelről ismerő forrásokra hivatkozva. Mint írták, a megállapodás értelmében az eddig Oroszországban raboskodó amerikai újságíró, Evan Gershkovich és egy tengerészgyalogos is kiszabadulhat. Az információt később a Guardiannek is megerősítette néhány bennfentes. Állításuk szerint csütörtökön sor került egy jelentősebb fogolycserére, egy orosz területen kívül eső helyszínen, az ügy érzékenységére való tekintettel azonban a csere lezajlásáig nem osztottak meg több információt. 

Gershkovich és Paul Whelan volt amerikai tengerészgyalogos is, akiket kémkedéssel vádoltak meg az orosz hatóságok, kiszabadultak a börtönből és már úton vannak hazafele Oroszországból – számolt be róla a Bloomberg. 

A Guardian úgy tudja, hogy a csere során több kémkedésért, gyilkosságért és egyéb bűncselekményért nyugaton bebörtönzött oroszt is kiszabadítottak, akik most visszatérhetnek a hazájukba. Sem Oroszország, sem pedig az Egyesült Államok nem osztott meg semmilyen részletet a csere helyszínéről, de a török hírszerzés egy csütörtöki közleményében azt írta, hogy egy nagyszabású fogolycserét fognak koordinálni. Ezt később több forrás is megerősítette. 

Gershkovichot 2023 márciusában tartóztatták le, a múlt hónapban pedig kémkedés vádjával 16 év börtönbüntetésre ítélték. A férfi mindvégig tagadta a vádakat. A lap szerint már régóta zajlanak az egyeztetések a lehetséges fogolycseréről. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés