Hirdetés

Újabb sokkoló részletek derültek ki a Donald Trump elleni merényletkísérletről, megszólalt az elnökjelölt

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Donald Trump visszaemlékezett arra, amikor meghallotta, amint a titkosszolgálat ügynökei vasárnap lövéseket adtak le egy bokrok között rejtőzködő támadóra a floridai golfpályáján.

A republikánus elnökjelölt az X közösségi médiaplatformon élőben közvetített beszédében elmondta, hogy őt és egy barátját "megragadták+ az ügynökök, és golfkocsikba terelték őket, miközben lövések dördültek.

A titkosszolgálat munkatársai több száz méterrel arrébb kiszúrták egy puska csövét, amely kiállt a lombok közül. Miután tüzet nyitottak, az ügynökök üldözőbe vették a gyanúsítottat, aki eldobta a fegyvert és elhajtott, de később egy autópályán letartóztatták - írja a BBC.

A gyanúsított, az 58 éves Ryan Routh maga nem adott le lövést - közölte az amerikai titkosszolgálat.

Routh hétfőn rövid időre megjelent egy floridai bíróságon, hogy szembenézzen a szövetségi fegyvertartási vádakkal, miközben az FBI folytatja a nyomozást.

Az FBI közölte, hogy az incidenst Trump elleni merényletkísérletként vizsgálja, de hivatalosan nem emelt vádat Routh ellen ezzel kapcsolatban.

A floridai ügyészek szintén vizsgálják az ügyet, és további, súlyosabb vádakkal is meggyanúsíthatják a férfit.

"Úgy gondolom, hogy ez olyan bűncselekmény, amelyért életfogytiglani börtönbüntetést kellene kapnia"

- mondta Ron DeSantis floridai kormányzó kedden egy sajtótájékoztatón. "Úgy gondolom, hogy Florida lakosai, de az országunk számára is nagyon fontos, hogy a legsúlyosabb vádakat foganatosítsuk, amelyekkel felelősségre vonhatjuk ezt a fickót".

A keddi nap folyamán Trumpnak az incidens óta először kell személyesen megjelennie egy városházán a michigani Flintben, egy kulcsfontosságú ingadozó államban, ahol fontos szavazatok dönthetnek a novemberi elnökválasztás végkimeneteléről.

A Reuters hírügynökség által idézett forrás szerint Trump kampányának menetrendje nem fog változni.

Trump beszámolójában felidézte, hogy ő és barátja, Steve Witkoff "lövéseket hallottak a levegőben, azt hiszem, talán négyet vagy ötöt", amikor a titkosszolgálat ügynökei a pálya következő lyukánál észrevették a puskát, és rálőttek a gyanúsítottra.

A Trumppal lévő ügynökök "azonnal tudták, hogy lövésekről van szó", és megragadták az elnökjelöltet - mondta.

"Beszálltunk a kocsikba, és elég, elég jól haladtunk. Egy ügynökkel voltam, és az ügynök fantasztikus munkát végzett" - mondta az X Spaces rendezvényen.

A Washington Postnak adott kommentárjában a volt elnök ragaszkodott ahhoz, hogy az incidens, valamint a július 13-i pennsylvaniai gyűlésen ellene elkövetett merénylet nem volt hatással rá.

"Az emberek sokszor felteszik nekem ezt a kérdést, és én igyekszem nem gondolni rá" - emelte ki.

A politikai egység ritka megnyilvánulásaként Trump megdicsérte Joe Biden elnököt is, aki a nyilvánvaló merényletkísérlet után "nagyon kedves" telefonhívást intézett hozzá. A Fehér Ház közölte, hogy Biden megkönnyebbülését fejezte ki, hogy Trump biztonságban van.

Trump a demokrata politikai riválisok "gyújtogató retorikáját" okolta a nyilvánvaló merényletkísérletért.

A hatóságok egyelőre nem hozták nyilvánosságra Routh lehetséges indítékát, akinek korábban jogi problémái és változatos politikai kötődései voltak.

A vasárnapi események hetekkel azután következtek be, hogy Trumpot júliusban egy 20 éves merénylő megsebesítette, aki rálőtt egy gyűlésen a pennsylvaniai Butlerben.

A merénylet, amelynek következtében egy gyűlés résztvevője meghalt, a biztonsági szolgálat igazgatójának, Kimberly Cheatle-nek a lemondásához és Trump védelmének megerősítéséhez vezetett.

A Washington Postnak adott hétfői nyilatkozatában Trump azt mondta, hogy az ügynökök a második incidens során más megközelítést alkalmaztak, és inkább azt választották, hogy "meglehetősen gyors golfkocsikkal" evakuálják őt a területről, ahelyett, hogy ráugrottak volna.

A Trump elleni második nyilvánvaló merénylet újabb kérdéseket vetett fel a politikai spektrum minden részéről, hogy vajon elegendő védelmet kap-e. Biden elismerte, hogy az ügynökségnek "több segítségre van szüksége".

A titkosszogálat megbízott vezetője, Ronald Rowe csatlakozott Trumphoz, aki dicsérte az ügynökök tevékenységét, és megvédte a republikánus jelölt védelmére hozott intézkedéseket.

Hétfői sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy Trump a "legmagasabb szintű védelemben" részesült, és hogy a védelem úgy működött vasárnap, ahogyan kellett.

Rowe azt is elmondta, hogy az exelnök golfpályára utazása nem szerepelt a nyilvános programjában.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés