Hirdetés

Ukrajna brutálisan visszavágott Oroszországnak: részben le kellett állítani egy orosz olajfinomítót

Nap Híre portré Nap Híre

A krasznodari térségben részben felfüggesztette a munkáját egy orosz olajfinomító, amelyben károk keletkeztek vélhetően ukrán dróntámadás után - közölte a TASZSZ orosz hírügynökség szombaton.

Eduard Trudnyev, az olajfinomítót működtető Szlavjanszk cég vezérigazgatója arról számolt be, hogy szombatra virradó éjszaka tíz drón érte el a szlavjanszki létesítményt, majd komoly tűz keletkezett. Egyelőre oltják a tüzet, ezért nincs információ a károk tényleges nagyságáról.

Orosz beszámolók szerint az éjjel számos célpontot támadtak ukrán drónok az oroszországi Krasznodarszk térségben. A terület kormányzója, Venjamin Kondratyev szombat reggel azt mondta: számos ukrán drónt semmisítettek meg a szlavjanszkiji, szeverszkiji és kuscsevszkiji körzetekben. A támadás célpontjai olajfinomítók és az infrastrukturális létesítmények voltak, áldozatokról nem érkezett jelentés. Az orosz védelmi minisztérium szerint a krasznodari terület fölött 66 ukrán drónt semmisítettek meg az éjszaka - írja az MTI. 

A Kommerszant orosz napilap azt írta, hogy áprilisban az orosz cégek csökkentették az üzemanyag-termelést az egy évvel korábbihoz képest az ukrán dróntámadások okozta károk miatt.

A magas oktánszámú benzin termelése 0,8 százalékkal, 2,57 millió tonnára csökkent az előző év azonos időszakához képest az április 1-je és április 23-a közötti időszakban. Az év eleje óta a termelés 0,6 százalékkal, 13,08 millió tonnára esett vissza.

A finomítók 2,8 százalékkal, 5,06 millió tonnára, az év eleje óta pedig 1,5 százalékkal, 25,96 millió tonnára csökkentették a gázolaj-termelést ugyancsak április első 23 napján.

Oroszország energetikai létesítményeket támadott

Hivatkozás másolása

Mint azt a naphire.hu is megírta, Oroszország három ukrán térségben támadott energetikai létesítményeket szombaton, legalább egy ember megsérült, és úgy tudni, áldozatok is vannak. 

Szerhij Liszak, Dnyipropetrovszk megye kormányzója Telegram csatornáján közölte, hogy Dnyipróban és Krivij Rihben megsérült több energetikai infrastrukturális létesítmény és több helyről tüzet is jelentettek, Krivij Rihben pedig jelenleg fennakadások vannak a vízellátásban. A DTEK, Ukrajna legnagyobb magánenergia-vállalata azt közölte, hogy négy hőerőművét érte támadás, több berendezésben komoly károk keletkeztek, a  támadás következményeinek felszámolása jelenleg is tart.

Ukrajna hőtermelésének mintegy 80 százalékát és vízenergia-kapacitásának 35 százalékát veszítette el az orosz invázió kezdete óta. Az elmúlt hetek enyhe tavaszi időjárása ellenére az országban villamosenergia-hiány alakult ki, a kormánynak több térségben ütemezett áramszünetet kellett bevezetnie, és külföldről kellett importálnia áramot.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés