Hirdetés

Most jön az igazi pokol: az ukránok mérgező anyagok bevetésére készülnek az oroszok szerint

Nap Híre portré Nap Híre

Ukrajna a mérgező anyagok alkalmazásának kiterjesztését tervezi a "különleges hadművelet" zónájában - jelentette ki Igor Kirillov altábornagy, az orosz fegyveres erők sugár-, vegy- és biológiai védelmi csapatainak parancsnoka kedden videón közölt sajtótájékoztatóján.

"A mérgező anyagok nagyarányú felhasználásának tervéről tanúskodik, hogy Ukrajna nyilvánvalóan túlzott mennyiségben igényelte ellenszerek, gázálarcok és egyéb személyi védőfelszerelés szállítását" - mondta Kirillov.

A tábornok szerint az orosz fél rögzítette, hogy az ukrán hadsereg irritáló hatású klórpikrint alkalmaz, gyakran klóracetofenonnal keverve, Donyeck, Bohdanivka, Horlivka, Kreminna és Artyomovszk (ukránul Bahmut) környékén. Kirillov elmondta, hogy a klóracetofenont zavargások ellen szokták bevetni, a klórpikrin a Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény 3. tilalmi jegyzékében szerepel.

Állítása szerint megerősítést nyertek olyan esetek is, amikor az ukrán fegyveres erők más vegyi anyagokat tartalmazó lőszereket és gránátokat vetettek be - írja az MTI. 

Az orosz védelmi minisztérium szerint egyébként az orosz erők hatból öt frontszakaszon előrenyomultak, és 14 ukrán ellenrohamot vertek vissza az elmúlt nap folyamán. A keddi hadijelentés értelmében az ukrán hadseregnek több mint 1750 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezési vonal mentén.

A tárca a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között említett meg egy MiG-29-es repülőgépet, négy gyalogsági harcjárművet, köztük egy Bradleyt, hat páncélozott harcjárművet, három-három ukrán Bohdana és lengyel Krab, továbbá egy francia CAESAR önjáró, valamint hat amerikai M777-es egy brit FH-70-es vontatott tarackot, egy ATACMS operatív-taktikai rakétát, hét francia HAMMER irányított légi bombát, egy HIMARS-rakétát, továbbá 36 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek kedden ukrán tüzérségi és dróntámadást.

A "Donyecki Népköztársaság" legfelsőbb bírósága távollétében kedden 27 évi fegyházra ítélte Szerhij Szobkót, az ukrán fegyveres erők önálló hegyi gyalogsági dandárja 128. alakulatának 39 éves parancsnokát, amiért 2017 és 2018 között elrendelte a Horlivka és Dokucsajevszk civil lakosságának tüzérségi eszközökkel való lövetését. A csapások következtében egy 37 éves nő megsebesült, egy 62 éves férfi pedig életét vesztette. A büntetést közveszélyes módon, szervezett csoport által, politikai, ideológiai gyűlöletből elkövetett emberölés címén rótták ki Szobkóka.

Az orosz katonai főügyészség kedden közölte az Interfax hírügynökséggel, hogy a "különleges hadművelet" kezdete óta az orosz bíróságok 171 ukrán katonát ítéltek el, és több mint ezer büntetőügyet indítottak ellenük. Az érintetteket, akiket egyebek között tiltott eszközök és módszerek fegyveres konfliktusban való alkalmazása, gyilkosság, szándékos rongálás és más bűncselekmények miatt vontak felelősségre, 12 évtől életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték.

Ukrajna nagyon nagy bajban lehet

Hivatkozás másolása

Mint azt a naphire.hu is megírta, Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden azt mondta az újságíróknak, hogy az ukrán hadsereg nem képes megfordítani a háború menetét, és minél több kísérletet tesz erre, annál nagyobb veszteségeket fog szenvedni.

Nemrégiben arról is beszámoltunk, hogy az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy a múlt héten az orosz hadsereg tizenkét települést foglalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában. Hétfőn pedig arról írtunk, hogy az oroszok elfoglalták a Harkiv megyei Ivanivka és a donyecki régióban lévő Netajlove települést, miközben hatból öt frontszakaszon előrenyomult és öt ukrán ellenrohamot visszavert.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés