Hirdetés

Ukrán katonák orosz hadifoglyokra lőnek - a BBC elemzői szerint igazak a felvételek

 portré

Az ukrán hatóságok vizsgálják azokat a videofelvételeket, amelyek állítólag azt mutatják, hogy ukrán katonák orosz hadifoglyokat lőnek lábon. A szemcsés videó a közösségi médiában kering, először vasárnap (március 27.) kora reggel jelent meg. Azóta az oroszbarát fiókok széles körben közzétették különféle platformokon.

Az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Valerij Zaluzsnyij kijelentette, hogy Oroszország "filmeket forgat és terjeszt", hogy hiteltelenítse Ukrajna orosz foglyokkal való bánásmódját.

Olekszij Aresztovics, az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij tanácsadója ugyanakkor azt mondta, hogy azonnali vizsgálatot fognak indítani, és hozzátette: "Szeretném emlékeztetni minden katonánkat, civilünket és védelmi erőnket, hogy a hadifoglyok bántalmazása háborús bűnnek minősül".

Az ENSZ ukrajnai emberi jogi megfigyelő missziójának vezetője, Matilda Bogner azt mondta, hogy "nagyon aggódik", és megerősítette, hogy a videót kivizsgálják.

videó-képernyőkép

A BBC elemzi a felvételt, de még nem tudta független módon ellenőrizni. Amit eddig megtudtak, rövidítve közöljük:

A videón látható részletekből azonosították a helyszínt: a felvételt egy Malaya Rohan tejüzemben forgatták, Harkivtól délkeletre. +++ Az időjárás-jelentéseket elemezve feltételezik, a videó március 26-án készült, a nap helyzete pedig arra enged következtetni, hogy a kora hajnali órákban. +++ A foglyokat oroszul hallgatják ki, kelet-ukrán akcentussal. Az egyik fogoly azt mondja, hogy Biskvitne-ben állomásozik, amely közel van Malaya Rohan faluhoz és a BBC által azonosított tejüzemhez. +++ A katonák semmi jelzés alapján nem azonosíthatók egyértelműen. +++  A videót több traumatológus sebésznek és egykori katonaorvosnak is megmutatták, ezek szerint: egyes sebesült katonák vérzésének hiánya azzal magyarázható, hogy érszorítót alkalmaztak rájuk (látható a videón)… pusztán a látott képek alapján a felvétel nem minősíthető hamisnak…valódinak tűnik, a láblövés így történik és ez a hatása,  állították.   

(Nyitókép: videó-képernyőkép)

Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés
Hirdetés