Hirdetés

Orbánt ünnepli és szidja az amerikai sajtó

Morvay Péter portré Morvay Péter

Bejött a miniszterelnök előrejelzése, tényleg ezt írták róla

Hivatkozás másolása

A miniszterelnöknek a konzervatív nagygyűlésen mondott beszédét politikai irányultság szerint eltérően értékeli az amerikai média.

Nem tévedett Orbán Viktor, amikor az Amerikai Konzervatív Unió (CPAC) Dallasban megrendezett nyári konferenciáján tartott felszólalásában előre jelezte, hogy beszéde megosztja majd a nemzetközi médiát. Mint mondta, előre látja már a másnapi szalagcímeket:

„Szélsőjobboldali európai rasszista és antiszemita erősember, Putyin trójai falova tartott beszédet a konzervatív konferencián”.

Miközben a konzervatív kommentárok méltatták a magyar miniszterelnök felhívását arra, hogy széles körű összefogásra van szükség a progresszív liberalizmussal szemben, az amerikai médiának a republikánusokkal szemben kritikus orgánumai szinte pontosan az előre jelzett fogalmakkal minősítette Orbán Viktor beszédét.

„Orbán a ’szélsőjobboldali internacionálét’ emelte a fókuszba a CPAC-en” – írta címében a Washington Post.

„Orbán a keresztény nacionalistákat sürgeti Európában és az USA-ban, hogy ’egyesítsék erőiket’” – ez a brit Guardian tudósításának címe.

Az npr dallasi riportja fejlécén ez áll: „Magyarország autokrata vezetője azt mondta az amerikai konzervatívoknak, hogy csatlakozzanak a kulturális háborújához”.

Az NBC hírtelevízió felteszi a kérdést: „Miért szereti Trump és a Republikánus Párt Magyarország autokrata vezetőjét?”

A Dallas Morning News még direktebb módon fogalmaz: „Mit keres egy magyar zsarnok és Putyin-szövetséges Dallasban?"

A Forward magazin pedig arra hívja fel címében a figyelmet, hogy „Amerikai beszédében Orbán Viktor a holokausztra hivatkozva támadta Soros Györgyöt”

Azt azonban még a kritikus tudósítások is elismerték, hogy a magyar miniszterelnök felszólalását a konzervatív nagygyűlés közönsége lelkes tapssal fogadta. Donald Trump volt elnök a CPAC zárónapján, szombaton tart beszédet.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés