Hirdetés

Orbán Balázs rendkívüli bejelentést tett

Nap Híre portré Nap Híre

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök "győzelmi terve" a legrövidebb utat jelenti a harmadik világháború kitöréséhez, ezért ezt a tervet Magyarország nem támogatja - jelentette ki a miniszterelnök politikai igazgatója Brüsszelben csütörtökön.

Orbán Balázs az uniós csúcstalálkozó alkalmából magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: a bemutatott terv a háború elmérgesedéséről, valamint NATO-országok bevonásáról szól a konfliktusba, ami teljesen elfogadhatatlan Magyarország számára.

Az Európai Uniónak és az összes tagállamnak ehelyett békestratégiát kell folytatnia, amely a diplomáciai eszközök használatára helyezi a hangsúlyt, nem pedig a fegyverek küldésére és a további eszkalációra - jelentette ki.

Az uniós csúcs migrációval kapcsolatos vitájával összefüggésben Orbán Balázs azt mondta: egyre többen beszélnek arról, amiről Magyarország már évek óta, miszerint az illegális migráció megállításának nincs más módja, mint az, hogy "nem engedjük be őket az Európai Unió területére". Egyre többen beszélnek arról is, hogy az illegális migránsokat az unión kívül kell tartani, kérelmeiket pedig szintén az unión kívül kell elbírálni - mondta.

Emlékeztetett, hogy a bevándorlási kérelmek unión kívüli elbírálására az uniós jog jelenleg nem ad lehetőséget sőt, azt az országot, amelyik 2015 óta ezt csinálja, elítélték és az EU történetének legnagyobb bírságát kell megfizetnie. Ez azt mutatja, hogy az uniós jog és a menekültügyi paktum a migrációs probléma része - hívta fel a figyelmet.

Magyarország szövetségeseivel nyomást gyakorol az uniós intézményekre, mert a hozzáállásuknak meg kell változnia, büntetés helyett támogatniuk kell azokat az országokat, melyek az illegális migráció megállításán fáradoznak - tette hozzá a miniszterelnök politikai igazgatója.

Orbán Balázs ezt mondta a háborúról

Hivatkozás másolása

Ahogy arról a naphire.hu is beszámolt, Orbán Balázs azt mondta az orosz-ukrán háború kapcsán, hogy az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen személyes felelősséget visel az ukrajnai válságért, amelyben már százezrek vesztették életüket és milliók váltak földönfutóvá, és Ukrajna jelentős területeket vesztett el. A miniszterelnök politikai igazgatója hangsúlyozta: Magyarország már a háború kezdetén jelezte, hogy a konfliktus nem oldható meg a csatatéren, és minél hamarabb kell visszatérni a tárgyalásokhoz.

Orbán Balázs kijelentette azt is, hogy bár az európai mainstreem elit úgy gondolja, minél tovább tart a konfliktus, annál jobb Ukrajnának és Európának, Magyarország nem enged az álláspontjából, amely a békét és a tárgyalásokat helyezi előtérbe. Orbán azt reméli, hogy az amerikai és európai választások után lehetőség nyílik a tárgyalások újrakezdésére és egy tartós békeszerződés elérésére. 

Mint ismert, nemrégiben nagy port kavart Orbán Balázs egyik kijelentése, amikor az 1956-os hősökről beszélt. Ahogy azt korábban a Nap Híre is megírta, a miniszterelnök politikai igazgatója egy interjúban az orosz-ukrán háborúról beszélt, majd kijelentette, hogy "pont 56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált 2,5 évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát, ennyi ember halt meg, ennyi területet vesztett […]".

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés