Hirdetés

Az óraátállítás nem csak betegséget, de vallásháborút is okoz

Morvay Péter portré Morvay Péter

Időzavar Libanonban: egy hónappal elhalasztják az óraátállítást, de az ország egy része ezt nem tartja be.

Az óraátállítás egészségügyi hatásairól megírtuk, hogy a Covidnál is pusztítóbb a halálozási adatok szerint. Arról is beszámoltunk, hogy Magyarországon így dönt a kormány az eltörlésről.

Libanonban az emberek két rivális időzónában ébredtek fel a politikai és a vallási hatóságok közötti vita közepette - írja a 444 a BBC alapján.

A vita tárgya: mikor kell előreállítani az órákat? 

Nadzsíb Míkáti ügyvivő miniszterelnök bejelentette, hogy a nyári időszámítás a következő hónapban, a ramadán végén kezdődik, így a muszlimok korábban megtörhetik napi böjtjüket.

A ramadán Libaononban is feszült időszak
A ramadán Libaononban is feszült időszak The National

A keresztény hatóságok viszont azt mondták, hogy március utolsó vasárnapján átállítják az órákat, ahogy az a legtöbb évben megtörténik. Sok vállalkozás követte a példát.

A vita az ország mély megosztottságát érzékelteti. Libanonban az 1970-es és 1980-as évek végén keresztény és muszlim frakciók polgárháborút vívtak, és a politikai álláspontok ma is vallási alapon oszlanak meg.

A szunnita muszlim Míkáti bejelentette, hogy április 20-án éjfélig elhalasztja a nyári időszámítás kezdetét. 

Nem indokolta a lépést, de szakértők szerint így növelné a népszerűségét a ramadán idején. (A muszlim szent hónap március 22-én kezdődött és április 21-én ér véget.) 

Ha az idő nem változik, a muszlimok egy órával korábban, 19:00 helyett 18:00-kor, azaz napnyugtakor törhetik meg a böjtjüket.

A befolyásos libanoni keresztény maronita egyház közölte, hogy figyelmen kívül hagyja a meglepő döntést. Több nagy libanoni szervezet is hasonlóan döntött, két hírcsatorna, az LBCI és az MTV is előreállította az óráit hajnalban.

A Middle East Airlines, a nemzeti légitársaság kompromisszum mellett döntött. Azt mondta, hogy órái és egyéb eszközei a téli időszámítást mutatják, de a repülési időket úgy módosítják, hogy elkerüljék a nemzetközi menetrendek megzavarását.

Zavart tapasztaltak a mobiltelefonok és más, automatikusan nyári időszámításra átváltó elektronikus eszközök felhasználói is, mivel sok szolgáltató nem kapott értesítést a halasztásról.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés