Hirdetés

Kiderült, mennyi oltás szükséges a Covid ellen

Garai Kitti portré Garai Kitti

Idén nyáron új erőre kapott a koronavírus, több országban is megsokszorozódott a fertőzöttek száma. Jakab Ferenc virológus szerint azonban már nem érdemes hullámokról beszélni, ugyanis a vírus nem tűnik el, most már itt marad, és szezonálisan kisebb-nagyobb járványokat okoz. 

Bár nyáron a meleg, az UV-sugárzás és az, hogy kevesebbet vagyunk beltéren összezárva, nem kedvez a felső-légúti vírusoknak, azonban a gyorsan terjedú omikront ez sem állította meg. S mivel nem hordunk maszkot és szinte az összes óvintézkedést elengedtük, így fellángolt a vírus.

A "nyári hullám" legjellemzőbb tünete a nátha, felső légúti panaszok, fejfájás, levertség és a hőemelkedés, ezért nagyon sokan úgy fertőznek meg másokat, hogy sejtelmük sincs arról, hogy betegek. Ugyanis a legtöbben úgy vélik, a léggondi okozza a tüneteket. 

Bár az omikron variáns valamivel enyhébb, mint az eredeti, vuhani vírus, és az inkubációs ideje is jelentősen csökkent, de nem szabad hátradőlnünk. Ugyanis az idősekre és a legyengült immunrendszerű vagy egyéb okból fogékonyabb személyekre komoly veszélyt jelent.

Az oltás még mindig nagyon fontos, hiszen ezzel nem csak magunkat védjük, hanem a környezetünkben élőket is, azonban Jakab professzor szerint nem szükséges 3-4 havonta emlékeztető vakcinát beadatni, ennek csak akkor volt értelme, amikor egy berobbanó, akut hullámot kellett elnyomni - írta a 24.hu.

Mint mondta, tudományosan igazolt tény, hogy a 2. dózis után a 3. nagyban megnöveli a védekezőképességünket, s ha meg is betegszünk, a tünetek jóval enyhébbek lesznek.

"Általánosságban az őszi-téli felfutás előtt évente egy emlékeztető oltás mindenképpen indokolt, de rendszeresen negyedévente, félévente oltatni magunkat nem indokolt” – emeli ki Jakab Ferenc.

A virológus azt tanácsolja, hogy a harmadik dózist mindenki vegye fel. A negyedik azok adassák be még az őszi-téli szezon előtt, akik a harmadik oltást év elején kapták. Az idősebbek és a betegséggek küzdők, illetve akik a munkájuk során veszélyeztettek, ugyancsak oltassák be magukat negyedszer.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés