Hirdetés

Putyin Oroszországa mint nyugdíjasparadicsom? Ez valami vicc?

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Egészen hihetetlen listát tett közzé a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet. A társaság adatai szerint ugyanis Kínában a legalacsonyabb a nyugdíjkorhatár a világon. Az ázsiai ország mellett Oroszország, Indonézia, Kolumbia és Törökország is az élen van.

Kínában az alacsony nyugdíjkorhatár részben az 1950-es években hozott kormányzati politikának köszönhető, amely kimondja, hogy a nők 50, a férfiak pedig 60 évesen részesülhetnek időskori ellátásban. Emellett a már említett Oroszországban, Indonéziában, Kolumbiában és Törökországban is hamar el lehet hagyni a munkaerőpiacot.

Az öregedő társadalmak és a kevesebb járulékfizető világszerte okoz gondokat, hiszen egyre tovább kell dolgozni ahhoz, hogy a nyugdíjak értéke megmaradjon. Kínában él a legtöbb időskorú a világon, ráadásul az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re a népesség 26 százaléka lesz 65 év feletti - írja az RTL.

Az öregedő társadalom Franciaországban is problémát okoz, ahol Emmanuel Macron annak ellenére aláírta az új nyugdíjreformot, hogy emberek tízezrei hosszú heteken keresztül tüntettek az országban. Az új rendelet értelmében a jelenlegi 62 évről 64-re emelik a nyugdíjkorhatárt Franciaországban, ahol minden negyedik lakos 60 év feletti és ez az arány 2040-re már minden harmadikra emelkedik az előrejelzések szerint.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés