Hirdetés

Nyugdíjkorhatár-emelés lesz, rengeteg magyart érinthet

Nap Híre portré Nap Híre

A felvidéki magyarok már számolnak

Hivatkozás másolása

Érvényét veszíti a nyugdíjazási korhatárokat rögzítő táblázat, ami miatt rengeteg felvidéki magyar izgulhat Szlovákiában.

Az új számítás lényege, hogy a határt a várható élettartam alapján állapítják majd meg a szomszédban. A nyugdíjkorhatár-emelés elsőként az 1967-ben születetteket érinti, hiszen ők fognak 2030 után nyugdíjba vonulni - erről írt a Ma7.sk.

A fent említett korosztály nyugdíjkorhatára egyébként egy hónappal emelkedne: 64 éves koruk helyett 64 évesen és 1 hónaposan hagyhatnák abba a munkát. Nők esetben továbbra is fél évet von le a nyugdíjkorhatárból minden gyermek a harmadik gyermekig.

Szlovákiában amíg az 1948-ban született férfiak még 62 évesen mehettek nyugdíjba, addig az 1966-ban születtek már 64 évesen. Egy 1948-ban született nő, ha gyermektelen volt, akkor 58,6 évesen, ha egy gyermeket nevelt fel, 56,9 évesen, két gyermek esetében 55 évesen, három vagy négy gyermekkel 54 évesen, öt vagy annál több gyermek felnevelése esetében pedig már 53 évesen nyugdíjba mehetett - ovasható a lap cikkében.

Változás jön a magyar nyugdíjnál is

Hivatkozás másolása

Év végén egyébként is izgalmas és érdekes téma a nyugdíjak alakulása. Például az, hogy mire számíthatnak az idősek 2023-ban Magyarországon. A kormány Facebook-oldalán fetűnt egy poszt, ami reménykedésre ad nekik okot. 

A kabinet posztja szerint jelentős emelés várható a következő évben. Számokat nem közöltek, így egyelőre csak erre támaszkodhatnak.

Most egyelőre arra kell figyelni, hogy noha már december első napjaiban kézhez kapják a pénzüket a nyugdíjasok, ám utána legalább másfél hónapig, azaz január közepéig nem kapnak semmit, így jól be kell osztaniuk azt, ami érkezik. 

A mostani helyzetben, a brutális infláció, az egekbe szökő élelmiszerárak és a megemelkedett rezsiköltségek miatt most még inkább szükség van spórolásra, ugyanis január még nagyon messze van. Nehogy az legyen, hogy sokáig emlegessék ezt az időszakot.

    Mi a nyugdíjkorhatár?

    Bővebben Bezárás

    A nyugdíjkorhatár megmutatja, hogy az öregségi nyugdíjra hány éves korától jogosult egy illető.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés