Hirdetés

Kiderült a nyugdíjasok legféltettebb titka

Garai Kitti portré Garai Kitti

Ugye ti is észrevettétek, hogy az idős emberek mindig korán kelnek? Kiderült, hogy miért ébrednek fel sokszor már hajnalban a nyugdíjasok

Bár az alvási képesség változik a korral, de az igény feltehetőleg nem. Azobnan az alvás felépítésének rendszere változik, idős korunkra egyre kevesebb időt töltünk mély alvásban, így könnyebben felébredünk a környezetből jövő hangokra. 

Az idősebbek sokszor este 6-8 körül gyakran elálmosodnak. Ha ilyenkor lefekszenek, és aludnának 7-8 órát, akkor hajnalban 3-5 között felébrednek. Ha nem mennek kora este aludni, és még fent maradnak 10-11-ig, akkor is a szervezetük hajnalban felébresztheti őket. 

Az idősebbek gyakran panaszkodnak álmatlanságról az orvosnak pedig csak arról van szó, hogy rájuk az előrehozott alvási fázis a jellemző.

A szakemberek javaslatai szerint célszerűbb úgy átállítani a biológiai órát, hogy este tovább maradjunk ébren, de reggel tovább aludjunk. Ehhez erős fényre van szükség, ettől tudja a szervezetünk, hogy mikor kell lefeküdni és felkelni.

A legegyszerűbben ezt úgy lehet megvalósítani, hogy az idősebbek estefele ameddig lehet, maradjanak kint a szabad. Reggel pedig kerüljék a fényt. A délutáni alvás pedig ne legyen túl hosszú, mert éjszakai felébredés lehet a vége - írja az egeszsegkalauz.hu.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés