Hirdetés

Nagyon rossz hírt kaptak a magyar nyugdíjasok, ebből baj lehet

Garai Kitti portré Garai Kitti

Búcsút inthetnek a nyugdíjasok a jogosítványuknak

Brutálisan megszigorítaná az Európai Unió az idősek jogosítvány-hosszabbításának feltételeit. A tervek szerint 70 év felett 5 évenként alkalmassági vizsgálaton kellene részt venni, ami nem csak orvosi vizsgálatból állna, hanem különféle tesztekből is, például KRESZ ismeretekből - derül ki az ATV Híradó riportjából. 

Sokan az időseket tartják a közutakon a legveszélyesebbnek, azonban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból az derült ki, hogy  összesen 2235 személyi sérüléssel járó baleset okozója volt 65 éves vagy annál idősebb ember 2022-ben. Az összes személyi sérüléses baleset száma pedig 14 732 volt tavaly, vagyis nagyjából a balesetek hetedét okozták csak nyugdíjaskorúak.

Jó ötlet az uniós szigorítás?

Hivatkozás másolása

A szigorítás szerint a 70 év felettieknek ötévente újra kéne vizsgázniuk valamilyen formában, az azonban nincs megszabva, hogy ez pontosan mit takar, orvosi vizsgálatot, vagy járművezetői vizsgát is. Mindezt az érintett tagállamok döntenék el.

Az ATV Híradónak nyilatkozó közlekedési szakjogász szerint felesleges a szigorítás. Nagy László úgy fogalmazott: "ez egy buta elképzelés." Kitért arra is, hogy például az orvosi vizsgálat Magyarországon teljesen máshogy zajlik, mint például a németeknél. Magyarországon jelenleg 60 év felett kötelező háromévente orvoshoz menni, hogy kiderüljön, vezethetünk-e tovább az egészségünk alapján. A szakjogász végül úgy fogalmazott, hogy a KRESZ újravizsgáztatását szintén indokolatlannak tartja.

Pausz Ferenc közlekedésbiztonsági szakértő szerint az egyik legfontosabb szempont a rutin. "A járművezetők legnagyobb problémája, hogy túlbecsülik a képességeiket és ez főleg fiatal korban fordul elő. Főleg akkor, amikor tapasztalatlanabbak, nincs olyan járművezetői tapasztalatuk, mint az idősebbeknek" - hangsúlyozta a szakember. Hozzátette: fiatalon még jó fizikális állapotban vagyunk, jók a különböző paramétereink, a probléma megoldó képességünk, viszont az idősek jóval nagyobb tapasztalattal rendelkeznek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés