Hirdetés

Elkeserítő hír jött minden magyarnak, akit érint a nyugdíj

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Az önkéntes magánnyugdíjpénztárak 2022 első hat hónapjában jóval rosszabbul teljesítettek, mint egy évvel korábban.

Ha összehasonlítjuk az egy évvel korábbi eredményekkel, akkor idén az első félévben az önkéntes nyugdíjpénztárak által kezelt vagyon 5,9, a magánnyugdíjpénztárak által kezelt vagyon pedig 11,4 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban - számolt be az Infostart.

Ezzel szemben volt, ami ennél jobban teljesített, legalábbis látszólag, ugyanis 3,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értéket az egészség- és önsegélyező pénztári intézménycsoport által kezelt vagyon. De örülni sajnos nem lehet, hiszen a 10 százalék körüli infláció miatt ez is csökkenésnek mondható.

Az azonosított, egyéni számlán jóváírt önkéntes nyugdíjpénztári tagdíjbevétel 2022. I. félévben rekord szintre emelkedett és így 8,6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát, mely a tagok által fizetett tagdíj és a munkáltatói tagdíj-hozzájárulás együttes emelkedésének köszönhető.

Az SZJA visszatérítés összege 14,6 milliárd forintot tett ki, ez az előző évhez viszonyítva 7,8 százalékos visszaesést mutat.

Az önkéntes nyugdíjpénztári befektetési eredmény 2022. I. félévben 154,9 milliárd forint veszteséget mutat, ám mivel ezek hosszú távú befektetésnek számítanak, a hozam alakulását többéves időhorizonton érdemes vizsgálni.

A magánnyugdíjpénztárak által kezelt vagyon 249,8 milliárd forintot tett ki 2022. I. félév végén.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés