Hirdetés

Sokat veszíthet minden nyugdíjas - erre figyeljenek oda

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Minden magyart érint

Hivatkozás másolása

Sokan nem tudják, de a szolgálati idő hossza nagy hatással van a nyugdíjra, és ha valaki nem elég körültekintő, bizony pórul járhat.

Bár többen azt hiszik, ám valójában a felsőfokú tanulmányi éveket, illetve a GYES időtartamát nem mindig veszik figyelembe a nyugdíj megállapítása során - hívja fel a figyelmet az ado.hu.  A törvény azonban lehetőséget biztosít arra, hogy van lehetőség megállapodást kötni, hogy megszerezzük a szolgálati időt.

Erre vonatkozóan megállapodást köthet az a belföldi nagykorú személy, aki nem saját jogú nyugdíjas, és biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban nem áll, illetve, akire a biztosítás nem terjed ki, valamint akinek a biztosítása szünetel – nyugellátásra jogosító szolgálati idő és nyugdíjalapot képező jövedelem szerzése céljából. Ezen kívül az alábbi három esetben köthető megállapodás szolgálati idő szerzése céljából:

  • nyugellátásra jogosító szolgálati idő és nyugdíj alapot képező jövedelem szerzése (biztosítási jogviszony hiányában vagy annak szünetelése esetén),
  • felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében folytatott tanulmányok idejének (ideértve a doktorandusz képzést is) szolgálati időként történő elismerése,
  • öregségi teljes, illetve öregségi résznyugdíjra jogosultsághoz szükséges hiányzó (legfeljebb öt év) szolgálati idő szerzése,
az 1998. évre gyermekgondozási segély (GYES) idejével megegyező otthoni gondozás idejének szolgálati időként történő elismerése.

A megállapodás alapján fizetendő nyugdíjjárulék mértéke 22 százalék. Ha a megállapodás a minimálbérnél magasabb összegre került megkötésre (2022-ben a minimálbér 200 ezer forint), a nyugdíjalapot képező jövedelemként ez, a minimálbérnél magasabb összeg fog figyelembe vételre kerülni.

Viszont az, aki a felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében folytatott tanulmányok idejét, illetve az öregségi teljes vagy résznyugdíjhoz való jogosultsághoz hiányzó szolgálati idejét, legfeljebb öt évet kívánja szolgálati időként elismertetni, csakis a minimálbér alapul vételével köthet megállapodást.

Szolgálati idő szerzése érdekében, a megállapodás kötés napján érvényes gyermekgondozási segély összege alapján, 10 százalék nyugdíj járulék megfizetésével megállapodás köthető az 1998. évre, a gyermekgondozási segély idejével megegyező otthoni gondozás idejére. A megállapodás megkötését követő 30 napon belül egy összegben kell teljesíteni a járulék fizetést.

A nők negyven év jogosultsági idővel történő kedvezményes öregségi nyugdíjára való jogosultságnál nem lehet szolgálati idő szerzésére kötött megállapodással jogosultsági időt szerezni.

A 2023-as nyugdíjhoz kapcsolódó hír, hogy a kormány jelentős emelésen gondolkodik. Úgy fogalmaztak, ezzel próbálják védeni az időseket a szankciós inflációtól.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés