Hirdetés

Megvan, mikor emelhetik a nyugdíjkorhatárt itthon - nem fognak örülni

Nap Híre portré Nap Híre

Nyugdíjreform előtt állunk, valószínűleg 2025-től megemelik a nyugdíjkorhatárt Magyarországon.

Nagyon úgy néz ki, hogy a jelenlegi formában fenntarthatatlan a magyar nyugdíjkassza, ezért fontos változásokra lesz szükség.

A magyar nyugdíjkiadások a GDP mintegy 8 százalékának megfelelő 2019-es értékről 2070-re jelentősen, a GDP 12 százaléka fölé emelkednek az Európai Bizottság értékelése szerint. Ez ebben a formában hosszabb távon igen magas fenntarthatósági kockázatot hordoz magában - emeli ki a Portfolio.

A javaslatok szerint nyugdíjreformra lesz szükség. Ennek a részeként valószínűleg meghosszabbítják a munkával töltött éveket (vagyis a nyugdíjkorhatárt megemelhetik), és szankcionálhatják a korai nyugdíjba vonulást. Többek között az alábbi lépésekre lehet számítani:

  • Egy független nemzetközi szakértői csoport konkrét szakpolitikai javaslatokat terjeszt elő, amelyek biztosítják a nyugdíjrendszer hosszú és középtávú fenntarthatóságát.
  • A kormány ezt követően kidolgoz egy, a nyugdíjrendszer módosítására vonatkozó szakpolitikai javaslatot.
  • Részletes hatásvizsgálat készül, ami bemutatja, hogy a jogalkotási javaslat hogyan biztosítja a nyugdíjrendszer hosszú távú költségvetési fenntarthatóságát. 
  • Hatályba lép a nyugdíjrendszert módosító jogszabály a kormány javaslata alapján. A határidő 2025. március 31.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés