Hirdetés

„Kata neki bármit megtesz” - Balog Zoltán árnyéka sejlik fel Novák Katalin pedofilmosdatónak adott botrányos kegyelmi döntése mögött

Nap Híre portré Nap Híre

A Direkt36 több forrásból úgy tudja, hogy a református egyház magyarországi vezetője, Orbán Viktor egykori minisztere forszírozta a rá rengeteg mindenben hallgató Novák Katalinnál a pedofilmosdató bicskei intézményvezető-helyettesnek adott kegyelmet.

Mint arról beszámoltunk, Novák Katalin belebukott botrányos döntésébe, amellyel a pedofilmosdató bicskei gyermekotthonvezető-helyettesnek adott kegyelmet. Előzőleg a miniszterelnök nyilvánosan és a színfalak mögött is rommá alázta, tanácsadói sorra hagyták faképnél , és általában is elfogyott a levegő körülötte.

Bár Novák Katalin nyilvánosan nem osztott meg részleteket a lemondásához vezető kegyelmi döntésről, fideszes és kormányzati körökből kiszivárgott információk alapján elkezdett tisztázódni a kép – írja a Direkt36.

A Direkt36-nak és a Telexnek több egymástól független kormányzati, illetve az államfői hivatalhoz közel álló forrás azt állította, hogy a kegyelmi ügyben fontos szerepet játszott Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház vezetője, korábbi miniszter, Novák tanácsadója és régi mentora.

Az Orbán-kormány egy volt magas rangú tisztviselője azt mondta, hogy Novák környezetéből úgy értesült, hogy Balog volt az, aki arra biztatta a köztársasági elnököt, hogy K. Endrének kegyelmet adjon. Egy Novákhoz régóta közel álló forrás megerősítette ezt, hozzátéve, hogy amikor a botrány kitört és mind Novák munkatársai, mind Orbán Viktor csapata magyarázatot kért Balogtól, akkor ő azzal védekezett, hogy ez nem az ő személyes döntése volt, hanem a református egyház vezetésében többen szerették volna elérni, hogy a családilag jó református kapcsolatokkal rendelkező K. Endre kegyelmet kapjon.

Egy jó kormányzati kapcsolatokkal bíró ellenzéki politikusnak szintén azzal magyarázták a kegyelmi döntést mind a Fidesz-frakcióból, mind Novák stábjából, hogy „politikailag egyértelműen Balog nyomulása volt a kegyelem mögött”. A politikusnak Novák környezetéből már régóta arra panaszkodtak, hogy „Balog bejárt a Sándor-palotába intézkedni”, és „mindenben kavart”. A források részleteket nem mondtak arról, hogy Balog konkrétan milyen lépéseket tett a kegyelem megadása érdekében.

Hivatalosan Balog a köztársasági elnök tanácsadó testületének a tagja, ám több, a Novák–Balog-kapcsolatot ismerő forrás szerint a református püspöknek a formális pozícióját messze meghaladó befolyása volt Novák Katalin döntéseire. Novák egy volt munkatársa, aki személyesen is jó viszonyt ápolt vele, úgy fogalmazott: „Kata neki bármit megtesz.”

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés