Hirdetés

Dr. Novák Hunor nem bírta tovább, atomot dobott a gyógyszerészekre

Nap Híre portré Nap Híre

Az orvos arról panaszkodott, hogy gyakran hiába ír fel a pácienseinek gyógyszertári kikeverős recepteket, régóta abba a problémába ütközik, hogy egyes patikák egyáltalán nem készítik el ezeket.

Szerinte több gyógyszertárban anyagi okokból tagadják meg a receptek elkészítését, de ilyet nem csinálhatnak - írja a Blikk.  

"Felhívtam az egyik érintett patikát, beszéltem a gyógyszerésszel, azt mondták, azért nem készítik el, mert nincs náluk az az alapanyag, és nem rendelik meg (bár rendelhető, elérhető jelenleg), mert ritkán kérik, és náluk lejárna. Pár száz, pár ezer forintos tételekről van itt szó, ezt fontosnak tartom tisztázni"

– írta bejegyzésében Novák, aki a konkrét eset és az orvosi receptje kapcsán állásfoglalást kért a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központtól (a korábbi OGYÉI-től) ahonnan részletes választ kapott.

Röviden: ilyen nincs, törvényi kötelessége a patikának beszerezni az alapanyagot és el kell készítenie a készítményt.

Novák konkrét patikákat nem panaszolt be, mert hisz a nyilvánosság erejében, és azt reméli, hogy a kiállása hozzájárulhat ahhoz, hogy ehhez hasonló esetek többé ne fordulhassanak elő Magyarországon. A gyermekgyógyász természetesen megérti az érintett gyógyszertár álláspontját, hiszen ha más nem rendel az adott készítményből, a maradék alapanyag kárba veszhet, ugyanakkor szerinte nem lehet mindig a nyereség a fő szempont.

"Miért készítsük el a terméket saját kezűleg, ha az már eleve elérhető, és ott van a fiókban készen?"

– tette fel a kérdést több, az Index által megkeresett gyógyszerész. A gyermekgyógyász erre azt felelte, a felvetés jogos, ám ő kifejezetten azokról a készítményekről beszél, amelyek dobozos kiszerelésben nem elérhetőek.

Novák Hunor posztja óriási elégedetlenséget váltott ki a gyógyszerészek körében, ilyen és ehhez hasonló véleményeket fogalmaztak meg:

„Ma rendeltünk 100 g clioquinolumot egy beteg kenőcsébe. Ez a legkisebb kiszerelés, 20 ezer forintba került a patikának. A kenőcsbe 0,9 g-ra volt szükség. A maradék 99,1 g megy a kukába. És itt érdemes szót ejteni a gyalázatos magisztrális díjakról is. E készítmény elkészítéséért kemény 260 forintot kapott a gyógyszertár. Vicc”

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés